Творби на Тамара де Лемпика, Марина Абрамович и Айдан Салахова ще бъдат показани в Бургас от 12 юли

14:00, 11 юли 22 / Култура 25 2716 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Dangerous Beauty /Revisited/ е изложба, съставена от жени художници. Произведенията на 31 творци, сред които са световноизвестните Тамара де Лемпика, Габриела фон Хабсбург, Марина Абрамович, Айдан Салахова, Хедър Бенет, Анжелика Кринцингер и др., както и творбите на 10 българки, ще могат да бъдат видени от бургарската публика в периода от 12 юли до 31 август 2022 г.

Експозицията ще бъде подредена в Културно-образователен център за съвременно изкуство и Библиотека, гр. Бургас. Куратор е международният арт дилър Стефан Стоянов, който представлява известни творци като Шейха на Бахрейн Рашид ал Халифа, Айдан Салакова, Зураб Церетели и др. 

„За първи път в България ще бъдат показани творби на световноизвестни автори като Марина Абрамович, Аайдан Салахова и Тамара Де Лемпика. Това са изключително провокативни творци, чиито произведения винаги фокусират обществения интерес. Гарантирам, че творбите на останалите участнички в експозицията ще са също толкова любопитни, още повече че това е изложба, в която българските творци също заемат централно място. Бургаската публика ще види произведенията на Боряна Петрова, Росица Гецова, Миряна Тодорова, Мариела Гемишева, Искра Благоева, Ния Пушкарова и др. – все талантливи млади автори, чието творчество заслужава да е в центъра на международното изкуство това лято. Причината отново да избера Бургас, за да покажа световното изкуство, е че скулптурите на Габриела фон Хабсбург, наследницата на последния австрийски император, които показахме пред бургаската публика миналата година, направиха истински фурор“, казва кураторът на Dangerous Beauty /Revisited/ международният арт дилър Стефан Стоянов. 

Чрез видео инсталации, снимки, скулптури, живописни платна експозицията Dangerous Beauty /Revisited/ ще покаже как жената творец може да манипулира и съблазнява, да се заиграва с обществените нагласи и да използва енергията на феминизма, за да постигне целите си. Жените -творци са спокойни и обрани, но грациозно и поетично захвърлят оковите като същевременно не позволяват битките им да бъдат премълчавани. Те творят главно чрез своето минало, за да покажат с лекота бъдещето и са благодарни за напредъка на феминизма, като с готовност актуализират неговата изразност. 

Клетките и капаните са чести метафори в тези произведения и разкриват границите, усложненията и последиците от това да си жена в съвременното общество. Да, ограниченията в представите и вярванията, са още там - като сив стъклен похлупак. Всички художници в Dangerous Beauty /Revisited/ обаче умело контролират обществените схващания, виртуозно композират предефиниране на нагласите чрез свои собствени сюжети и въпреки, че владеят силата да могат, не отхвърлят енергията на феминизма. Докато се стремят да бъдат, те винаги ще се оповават на това, че са жени. 

Изложбата Dangerous Beauty /Revisited/, организирана от Public Art Foundation и Art Agency се стреми да се помири с непримиримото като отхвърля черното и бялото, и овековечава сивото, което всъщност е разковничето на пълноцветния живот. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама