150 събития в 16 града са включени в Нощта на театрите

11:40, 16 ное 18 / Култура 25 3982 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

150 представления в стандартен и нестандартен час, пърформанси, форматни събития, изложби, “отворени врати” и театрални пътешествия зад кулисите, както и богата детска програма, ще има в Нощта на театрите на 17 ноември.

Това е шестото издание на Нощта в България. В София инициативата е част от Календара на културните събития за 2018 г. на Столична община. Нощта на театрите се отбелязва едновременно в 11 европейски държави.

В Народния театър и в Операта посетителите ще могат да си направят разходка. Фен обиколките зад кулисите на най-големия театър у нас ще се проведат в рамките на два дни - 17 ноември, събота, и 18 ноември – неделя. Няколко тура „Операта отблизо“ ще срещнат зрителите с вълшебни места, както и с тънкостите в сценографията, сценичния грим и премиерата на „Симон Боканегра“.

„За първа година ще има открито шестчасово студио, което ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на Нощта - всички посланици ще се включат и ще отговарят на въпросите на зрителите”, обясни Иван Бърнев по bTV. Поредица от видеа ще покажат живота на актьорите през техните собствени очи.

Актрисата Силвия Петкова сподели, че в театър „София“ ще има дискусия с публиката на тема какво и как се случва, преди едно представление да стигне до зрителите си. „Идеята, която имаме, е да срещнем публиката с няколко звена от театъра: един драматург – Оля Стоянова, един режисьор – Стоян Радев, един сценограф – Борис Далчев и една актриса – мен“, уточни Петкова.

Градовете, които се включват тази година в Нощта на театрите, са София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Бургас, Хасково, Шумен, Габрово, Добрич, Кърджали, Плевен, Велико Търново, Сливен и Симитли. Подробности може да научите на сайта на инициативата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама