Детските градини в Добрич минават на делегирани бюджети

15:50, 26 ное 18 / Култура 25 1707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

4 детски градини в Добрич ще минат догодина на делегирани бюджети, ако Общинският съвет приеме на заседанието си във вторник предложението на кмета Йордан Йорданов.

С въвеждането на тази система директорите на детските градини ще получат правото да бъдат второстепенен разпоредител с бюджет, със самостоятелна банкова сметка, да извършват компенсирани промени по плана на приходите и разходите, в т.ч. между дейности, като уведомяват за това първостепенния разпоредител с бюджета, да се разпореждат и да разпределят бюджета на детската градина, да управляват общинската собственост и реализират собствени приходи в рамките на делегираните им права и отговорности.

Директорите на детските градини ще могат сами да определят числеността на персонала, индивидуалните възнаграждения, броя на групите, както и броя на децата в тях, съобразно утвърдените им бюджети и нормите, определени в подзаконовите нормативни актове, пише ''24 часа''.

Бюджетът на детските градини се формира от средства за местна дейност, изчислени на база средна годишна издръжка на 1 дете и общ брой деца, както и от държавна субсидия, определена по единни разходни стандарти. От 2018 г., освен стандарт за дете в детска градина, са въведени и стандарт за институция и стандарт за брой групи в детската градина. След преминаване на делегиран бюджет, на всяка детска градина ще бъде определян собствен бюджет. Годишната издръжка на едно дете до 4-годишна възраст ще е 791 лв., а за дете от 5- до 6-годишна възраст – 361 лв.

В общината в Добрич вече се проведе обучение за преминаване към делегирани бюджети на детските градини. Лектор бешена директорът на дирекция „Бюджет, финанси и човешки ресурси“ Десислава Петрова от община Шумен, къдетоо общинските детски градини са вече на делегирани бюджети. Обучението преминават директори, завеждащи административна служба и счетоводители от детските заведения в Добрич.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама