Отново преброяват домашните свине в Добричко за чума

18:10, 03 яну 19 25 1383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В общини в Добричка област започва ново преброяване на домашните прасета след констатирания последен случай на зараза с африканска чума в силистренската община Алфатар, съобщиха от областната управа за предприетите мерки за неразпространение на болестта.

Областната епизоотична комисия е разпоредила на днешното си заседание животните да бъдат преброени в селища в общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Добричка, които попадат в двайсеткилометровите инфектирана и буферна зони.

При регистрираните досега пет огнища на Африканска чума в Североизточна България превантивните мерки в Добричкия регион дават резултат. След случая на африканска чума при отстреляни диви свине в ловното стопанство "Зеленка" в землището на село Българево, община Каварна, от Добричка област досега са изпратени за изследване в лаборатория 480 проби и всички са отрицателни за заразата, е посочил на заседанието директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов.

Той е коментирал, че всички стопански обекти, сред които има и нов свинекомплекс с 1300 животни в каварненското село Септемврийци,стриктно спазват мерките за биосигурност.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама