В частен двор в Добрич отглеждали 150 прасета без никакви мерки за биосигурност

15:10, 05 авг 19 25 1463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В частен двор, близо до авиобазата в Добрич, без никакви мерки за биосигурност се отглеждат 150 прасета, които бързо трябва да бъдат ликвидирани. Това съобщиха от пресцентъра на областната управа за започналите от понеделник проверки в региона на т.нар. "задни дворове" заради опасността от африканска чума по свинете, информира БТА. В обхода на един от екипите на Областната дирекция по безопасност на храните се е включил и областният управител Красимир Кирилов.

Бедствено положение и в Свищов заради чумата

Проверяващите са установили в стопанството край военното летище, че животните безпрепятствено влизат и излизат от близката нива с царевица. От Областната дирекция по безопасност на храните многократно са съставяли актове на стопанина, на когото сега е дадено и предписание в срок до 48 часа да ликвидира животните, посочват от областната управа.

Екипите са проверили и задни дворове в добричкия квартал "Рилци", но там собствениците на домашни прасета са спазили гратисния срок за ликвидирането им и са прибрали месото.

Дезинфекцират АМ „Марица“ заради африканската чума

Обходът на екипите от ветеринари заедно с полицейски служители ще продължи и в следващите дни в целия регион. В Добричка област е обявено бедствено положение до 2 септември. В региона са регистрирани 1046 домашни свине, според последните обобщени данни от областната дирекция "Земеделие".

Досега е констатиран един случай на африканска чума при диво прасе, ударено от автомобил в землището на село Дуранкулак. В същия район тези дни още едно диво прасе е убито при пътна злополука. Резултат от изпратената от животното проба в референтна лаборатория се очаква на 7 август, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама