ДБГ и ГЕРБ ще се борят за Добрич, рокади в Каварна

11:15, 28 окт 19 25 2981 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

При 100% обработени протоколи на първи тур на местните избори област Добрич завърши с четирима избрани кмета и четири балотажа. БСП, ДПС и ГЕРБ печелят по една община.

Кметове си избраха Балчик, Генерал Тошево, Крушари и Шабла. На втори тур ще гласуват в Добрич, Община Добричка, Каварна и Тервел. 

Досегашният кмет на Добрич Йордан Йорданов, издигнат за нов мандат от местната коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН), успя да спечели гласовете на 12 502 души, което е 41,22%. Той отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ и СДС Надежда Петкова, за която са гласували 8 934 от избирателите (29.46%).

В Балчик си избраха кмет още на първи тур. И през следващите четири години градоначалник ще е Николай Ангелов (ИК Николай Добрев Ангелов), на когото доверие за четвърти мандат са гласували 52,8% от гласоподавателите. Втори остава Атанас Атанасов (41,16%), издигнат от местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС).

Издигнатият от БСП и досегашен кмет Валентин Димитров печели безапелационно в Генерал Тошево. За втори кметски мандат той е подкрепен от 3 589 гласоподаватели (57.14%). На второ място остава кандидатът на местната коалиция ПП "НИКОЛА ПЕТКОВ" (ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ) Коста Костов, който печели 1129 гласа (17.97%).

На втори тур на изборите за местна власт на 3 ноември ще бъде избран кметът на Община Добричка. Втори път за одобрението на гласоподавателите ще се борят Соня Георгиева от БСП, която са подкрепили 36.54% от гласувалите, и д-р Ердинч Хаджиев, издигнат от ДПС, който има 31.28% подкрепа.

Рокади ще има в Каварна. Досегашният кмет и кандидат на БСП Нина Ставрева остава трета на първи тур, като печели едва 19.85% от гласовете. За кметското място на 3 ноември ще се борят ГЕРБ и ВМРО. На първи тур кандидатът на управляващите Йордан Стоянов спечели 31.96%, а Елена Балтаджиева от патриотите се пребори за 23.76% от гласовете.

ДПС печели още на първи тур в Крушари. 51.17% са подкрепили досегашния председател на общинския съвет Илхан Мюстеджеб. Втори е кандидатът на ГЕРБ Борислав Балчев, за когото са гласували 38.25 на сто от избирателите.

В Тервел ще има балотаж между ГЕРБ и ДПС. Кандидатът на управляващите Симеон Симеонов печели 39.65%, а Аксел Наз-Исмаилова - 32.46%.

Кмет на първи тур си избраха и в Шабла. Кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Мариян Жечев отново печели изборите с подкрепа от 68,25%. Втори остава кандидатът на БСП Деян Димитров, който успя да събере подкрепа едва от 19,75%.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама