Третокласници от Габрово учиха в музей вместо в класни стаи

12:55, 12 фев 19 / Култура 25 1728 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Третокласници от основното училище "Ран Босилек" замениха за няколко учебни часове класната стая със залите в Националния музей на образованието. Проектът за обучението на деца в музея е по програмата на Министерството на образованието и науката - "Осигуряване на съвременна образователна среда". Това съобщи Мая Карагьозова, директор на музея, цитирана от БТА.

Основната цел на занятието на децата, с класен ръководител Росица Димитрова, е била да се открият разликите между килийното обучение и светското образование чрез запознаване с възстановките в музея и с дейността на първите просветители, учителствали в Габрово преди повече от 180 години.

Първата група деца се е запознала с делото на благодетеля Васил Априлов чрез музейна изложба "Ние живеем за нашите потомци". На интерактивния дисплей - чрез пъзели и занимателни задачи, третокласниците са проверили наученото и са си тръгнали с награди.

В проекта ще се включат още три втори и един четвърти клас - общо 121 деца от основното училище "Ран Босилек".

Училището е кандидатствало за финансиране по националната програма на Министерството на образованието и науката "Осигуряване на съвременна образователна среда" в модул "Музеите като образователна среда". Националният музей на образованието е бенифициент с проекта "Старото школо разказва". Модулът дава възможност в музея да се провеждат задължителни, избираеми и факултативни учебни часове по общообразователните предмети с деца до седми клас, обясниха от музея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама