Медицинските сестри излизат на протест

07:50, 21 мар 19 25 1738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медицинските сестри излизат на национален протест пред Министерството на здравеопазването с искане за достойно заплащане. Из страната също ще се проведат кратки протести. Протестиращте се организираха в социалните мрежи.

В Бургас протестът ще се състои пред сградата на общината в 15 часа. В този час ще излязат на протест и медицинските сестри в Пазарджик - също пред общината. Очаква се той да е по-мащабен, въпреки заплахите, получени от недоволните медици по места, каза координатора Димитрия Димитрова. 

Въпреки обещанията на здравното министерство, на протест ще излязат и медиците в Габрово. Очаква се в 13:30 часа медицински сестри, фелфшери и лаборанти от Областната болница в града да излязат пред здравното заведение, за да поискат за пореден път достойно заплащане и условия на труд. 

Снощи медицинските сестри се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев, но останаха недоволни от разговорите, тъй като досега не е изпълнено нито едно от исканията им. Ананиев все пак е обещал да се изготви съвместно методика за разпределяне на средствата в лечебните заведения.

Протестите ще продължат докато исканията на сестрите за стартови заплати от две минимални работни заплати не бъдат удовлетворени.

Министърът на здравеопазването съобщи, че от направения анализ става ясно, че средните брутни работни заплати при държавните общински болници варират между 1470 и 1040 лева, с най-ниска стойност 580 лева при общинските болници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама