Бесарабски българи потеглиха на 515-километров поход по пътя на дедите им

17:40, 27 юни 19 / Общество 25 501 Topnovini
1

Бесарабски българи от молдовското село Троица потеглиха на 515-километров поход „По пътя на дедите ни”. Групата тръгна тази сутрин от ямболското село Ботево, откъдето техните прадеди са се изселили преди близо 200 години.

Походът „По пътя на дедите ни“ е организиран от 8 млади етнически българи от Молдова, които ще повторят маршрута на своите предци, изминат преди два века. Инициатор на родолюбивото начинание е Владимир Мъгла – преподавател по биология и география.

Участниците в похода пристигнаха в селото още 26 юни, като вече се докоснаха до своите корени – като се срещнаха с жителите на Ботево, разгледаха църквата, училището, читалището, и поднесоха цветя на войнишкия паметник в близката местност „Саръкъс”. Със съдействието и ангажимента на Държавен архив – Ямбол те се запознаха и с исторически факти и документи за съдбата на бесарабските българи.

„Това, което ние искаме, е не само да минем пътя, а да говорим с хора, да се запознаем, да има живо общуване - това, което ни липсваше през тези 200 години“, казва журналистът Олег Косих пред БНР, който е сред ентусиастите, които се включват в групата.

През следващите десет дни групата ще премине през Нова и Стара Загора, Казанлък, Шипка, Габрово, Велико Търново и Русе. Желанието им е инициативата да стане ежегодна.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 140 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.