Президентът от Шипка: Да се изправим срещу лицемерието, което задушава правото ни на по-добър и достоен живот

12:32, 24 авг 19 / Политика 25 1903 Topnovini
1
2
3
4
5
6
Тържественото отбелязване на 142 години от Шипченска епопея
7

На връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част. Негово преусвещенство великотърновския Митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите в героичната битка.  

"Единственото нещо е да не забравяме нашето преклонение и нашата благодарност към Бога и към тези, които са дали душите си за освобождението на нашето отечество", призова Митрополит Григорий. Той се обърна с молба да не забравяме, освен руските и българските, и останалите народи, които са дали жертви за свободата на България.

"В жарките дни на август 1877 събдата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обяваването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските войни.", започна словото си Румен Радев.

"Преди 85 години народната признателност израстна във величествен паметник на свободата. Неуморен и непоколебим, бронзовият лъв продължава да бди като символ в сърцето на родината като страж на Свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родната земя. Тук върху камък е изписан нашият дълг: да помним, че на Шипка "на клеветата строшен бе зъбът", че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. Да отстояваме свободата си от посегателство от чужди и от свои, да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. Ще израстват нови поколения, но споменът за героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее, защото в неговата основа са положени тела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословия. Вечна памет на героите! Да живее България!", завърши президентът.

 

Държавният глава положи венец пред Паметника на свободата.

От 13.00 часа ще се състои възстановка на шипченските боеве.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани