Обявяват грипна епидемия и в Бургас, два случая на свински грип във Враца

14:35, 23 яну 20 25 4440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грипна епидемия ще бъде обявена за цялата Бургаска област. Учениците излизат във ваканция от понеделник. Лабораторните резултати от тази сутрин са показали, че за последните седем дни 425 души са се разболели от грип, съобщи директорът на РЗИ доктор Георги Паздеров, предаде БНР.

"458 е прагът, който, като се достигне, трябва да се обяви епидемията. Ние сме наясно, че до края на седмицата ще влезем в границите на епидемичната криза. Най-вероятно в събота ще се вземе решение да обявим грипна епидемия".

Обявиха грипна ваканция и в Лом

Най-много са болните в Бургас, в Царево, в Карнобат и в Сунгурларе във възрастовата група до 15 години. Заради очаквания наплив към болниците е разпоредено да имат предвид и да направят вътрешно преразпределение на легловия си фонд, да увеличат дела на терапевтичните легла и на детските легла. Двама души са в по-тежко състояние, с усложнение от грип, уточни доктор Паздеров.

В област Враца са потвърдени две положителни проби за грипен вирус от типа H1N1 ("свински грип") и H3N2 ("Канзас"). Засега заболеваемостта от 166 случая на 10 хил. души е под нивата за обявяване на епидемия. Здравните власти отчитат значително увеличение на респираторните инфекции, но те протичат по-бързо и по-леко от грипните заболявания. В някои детски и учебни заведения във Враца е въведен ежедневен филтър поради масови отсъствия на деца и ученици.

Пловдив и Монтана пред грипна епидемия

В Габрово учениците от Природо-математическата гимназия излизат в грипна ваканция до края на седмицата. Там отсъстващите са 35%. Заради повишената заболеваемост в няколко училища утре ще заседава Областният щаб за борба с грипа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама