Затвориха вътрешните отделения в Плевен и Габрово

15:30, 08 мар 20 / Всичко за коронавируса 25 3174 Topnovini

На брифинг в полунощ от Националния оперативен щаб обявиха, че у нас са регистрирани първите два случая на коронавирус. Засечени са в Плевен и Габрово. Резултатите обаче все още не са окончателни, очакват се тези от повторните проби, взети от двамата пациенти. Стана ясно и че двамата не отговарят на очаквания профил: не са пътували в чужбина и нямат връзка с рискови дестинации.

Извънредно: Първи случаи на коронавирус у нас

27-годишният мъж от Плевен, който е със съмнения за коронавирус, е настанен в Белодробното отделение към Университетската болница „Д-р Георги Странски“. Взети са проби от всички около 20 души в отделението, което вече е затворено, съобщи БНР. Мъжът е с вирусна пневмония. 

Състоянието на жената от Габрово със съмнения за COVID-19 се подобрява. Преустановен е приемът във Вътрешното отделение в Областната болница в Габрово, където първоначално е била хоспитализирана 75-годишната жена. Тя е била приета преди дни с пневмония. В лечебното заведение не се допускат външни хора.

Очакват се резултатите от пробите, взети от 45 души, които са били в контакт с болната. За 14 дни по домовете си ще остане и медицинският персонал, обслужвал жената. В лечебното заведение не се допускат външни лица и свиждания.

"Има рисков контингент - чуждестранни работници от Италия, който се наблюдава и при симптоми дори за грипно заболяване, ще бъдат преглеждани и ако се наложи, изследвани за коронавирус", съобщи в Плевен военният министър Красимир Карачанов, цитиран от БНТ. 

Чакат се пробите за коронавирус от двама пациенти и в Пловдив. Те са приети преди два дни със съмнения за заболяването, предаде bTV. Здравната инспекция в Пловдив разкри денонощен телефон, на който могат да се задават въпроси за коронавируса.

100 души в Монтанско са под доброволна карантина като мярка срещу разпространението на коронавируса. Все още няма информация за болни в района.

Недостиг на леглова база в инфекциозните отделения в Сливен. От няколко дни във Военна болница в града има план за действие при обявяване на епидемия от коронавирус.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 178 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.