Кюстендилски ученици ще почетат цар Михаил Шишман

17:31, 06 юли 19 / Общество 25 584 Topnovini
Смъртта на цар Михаил в битката при Велбъжд
1

Десетки деца се включват в станалата традиционна музейна работилница в Кюстендил, като този път те ще се пременят със средновековни облекла и ще се включат в изработката на шлемове и щитове.

Любознателните участници могат да научат повече за облеклото и видовете въоръжение в миналото чрез специално подготвени образователни помагала, включващи любопитни факти, снимков материал и забавни задачи.

Темата насочва вниманието и към една от паметните битки на Българското царство – тази край Велбъжд от 28 юли 1330 г. между българи и сърби. В нея цар Михаил ІІІ Шишман намира смъртта си след нарушеното примирие от страна на сръбския крал Стефан ІІ Дечански.

Територията на Велбъжд и околността остават под сръбска власт, а четиридесет години по-късно градът става център на княжеството на двамата братя Йоан и Константин Драгаш и по-лесна за завоюване територия от новите нашественици на Балканите – османските турци.

„Надграждането на тематичната музейна работилница става възможно благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата за реализиране на образователната програма „Култура и изкуство в древността“", обявиха от културното звено в Кюстендил.

Заниманията ще се проведат на открито, в двора на музея на 17, 18 и 19 юли 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани