Бум на хепатит А в Бобов дол

16:30, 17 яну 20 / Общество 25 563 Topnovini

публикувана 11.59/ обновена 16.30 

Бум на хепатит А е регистриран в Бобов дол. 25 случаи на заразата, известна като болест на мръсните ръце, са установени в града от октомври до сега, 13 от тях са в училището в миньорския град, казаха от Регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил.

Епидемия от заболяването не е обявена, коментира кметът на общината Елза Величкова.

От общината са предприети предписаните мерки срещу разпространението на хепатита. Извършва се редовна дезинфекция в двете училища, увери Величкова: РЗИ не е обявило епидемия, но има. В едното училище са 12 деца, в другото – едно“.

"Ако се изключи бумът от заболяването в Бобов дол, то в региона няма регистрирани чести случаи на хепатит А, за миналата година в областта са били общо 26", каза д-р Илиана Кръстева, шеф на отдел в РЗИ-Кюстендил. „Ще се овладеят, стига да се спазва хигиена. Единствено в детските заведения се прекратява приемът на новопостъпващи, ако не са преболедували или имунизирани, за срок от 45 дни от регистрирания случай. Има ваксина, която има много добър ефект при такива ситуации. Ако 80% от контингента се обхване, за 2 седмици до четири край с разпространението“. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани