Над шест души са задържани при акция в ромската махала в Кюстендил

14:58, 09 сеп 20 25 3748 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

При акция в ромската махала в Кюстендил са задържани над 6 души, за които има данни за извършени престъпления. Задържаните са членове на ромските кланове на Ропотамците и Гольовците.

Издирват се още две или три лица, за които се смята, че са част от организираната престъпна група. Утре предстои да се прецени на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения. Извършват се претърсвания на още 14 адреса, обвяват от Специализирана прокуратура. 

Събраните доказателства сочат, че участниците са предоставяли кредити срещу висока лихва на лица, на които са налагали психически тормоз и побои при забавяне плащането на вноските.

На място беше и главният прокурор Иван Гешев, който коментира акцията пред медиите.

Снимка: Туитър/Иван Гешев

"Трябва хората да знаят, че освен права, имат и задължения. Те трябва да са еднакви за всички независимо дали става дума за богати, бедни, българи, роми", каза Гешев.

"Няма нищо лошо да си богат човек. Но тези хора трябва да си плащат данъците, с които да се инвестира в българските общини и пътища. Част от работата ни е да не допускаме в страната да виждаме хора, които карат скъпи коли, а нямат нито един работен ден зад гърба си, нито са плащали данъци. Това е един от приоритетите на прокуратурата. Това са хора, които се занимават с незаконна дейност - било то лихварство, проституция, измами, живеят охолно, но не дават нищо за държавата си", обясни главният прокурор.

Иван Гешев напомни, че част от задържаните са били свързани и с нападение над полицейски служители. „Бяха бити четирима български полицаи, включително и кучето им. Срамно и недопустимо е да се бият полицаи, ние в някаква степен сме го превърнали в национален спорт. От една страна възприемаме за нормално да се бият полицаи, от друга - възприемаме за нормално те да ни пазят, което е недопустимо във всяка една правова държава, член на Европейския съюз“, каза още Иван Гешев. 

Снимка: Прокуратура на Р.България

"Гольовци или Ропотамци, Череп или Ланец, "бизнесмени" или политици - свърши безнаказаността за всички нарушили закона. Независимо от социалния статус, милионите или връзките. Защото българите искат и заслужават справедливост", написа Гешев в Туитър.

Шестима задържани при спецакция във "Факултета"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама