Създадоха уникален 3D образ на Ильо войвода

18:00, 08 окт 20 25 4091 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

3D художникът Калоян Василев създаде уникален бюст на последния хайдутин и български национален герой Ильо войвода.

Проектът е част от инициативата на Сдружение „Хайдути“ за пресъздаване на образа на Ильо войвода. От сдружението се заеха с патриотичната задача да направят копие на оригиналната носия на войводата и успяха. Носията е направена по снимки на Дядо Ильо войвода от периода 1867-1869 година в Белград. Към нея има копия на оръжията му, както и цървули на над 150 години. Реконструкцията отнема около месец, след което от сдружението я дариха на Регионалния исторически музей в Кюстендил.

Поглед назад: Последният хайдутин

Във Facebook Калоян Василев разказва, че от Сдружение „Хайдути“ са му предложили да се включи в проекта, а той с радост е приел, защото е „силно впечатлен от техния пример - във време, в което всички се затвориха и започнаха да спестяват“ да отделят собствени средства за осъществяване на проекта.

Бюстът на Ильо войвода е направен с програмата за дигитална склуптура Zbrush, а след това моделът е материализиран с помощта на 3D принтер. Кадрите са на фотографа Георги Казаков. От видеото можем да добием малка представа за процеса на изработка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама