Съд отнема имущество за 2,5 млн. лв. на братя Галеви

15:00, 08 мар 21 25 2490 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Състав на Окръжния съд в Кюстендил постанови отнемане в полза на държавата на имущество за 2,5 млн. лв. на т.нар. братя Галеви. Те са осъдени за създаване на организирана престъпна група и рекет през 2012 г., но впоследствие са се укрили и от близо 9 години са обявени за международно издирване.

Искът на така нар. „Комисия Кушлев“ беше на обща стойност над 4 милиона и 250 хиляди лв. Процесът продължи 8 години, през които бяха проведени над 30 съдебни заседания. Галеви са осъдени за тежки умишлени престъпления - Пламен Галев като ръководител, а Ангел Христов като участник в организирана престъпна група, която е била въоръжена и е била създадена с цел да извършва изнудване, с цел имотна облага.

Пуснат ли е от ареста единият от Братя Ганеви?

Според съда има косвена връзка между тяхната престъпна дейност и придобитото от тях имущество. В мотивите на съдебния състав е посочено, че става въпрос за тежки умишлени престъпления, които са користни по своя характер и с които се генерират значителни парични доходи. Тези доходи са били прикривани с осъществяването на разпоредителни сделки на дружества, регистрирани в офшорни зони.

Как Братя Ганеви крият приходите си и ще тръгнат ли по пътя на Братя Галеви?

Съдът отнема в полза на държавата имотите, заедно с посочените в тях сгради - огромен по площ и сгради комплекс, собственост на „Братя Галеви“ и техните съпруги в село Ресилово, Община Сапарева баня. Не се отнема обаче оръжието на Галеви.

През цялото време, докато вървеше делото, в кулоарите на съда се коментираше, че на името на братя Галеви не се води нищо, а на фирми и съдружници на Сейшелите, а авоарите им са на Британските острови, предаде БНР. 

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчване на препис на страните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама