Маскарадни традиции от цяла България на Сурва 2019

13:30, 12 яну 19 25 1939 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 13 и 14 януари всяка година в област Перник се провежда автентичната Сурва – обичаят, включен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

„В десетки села се пали сурвакарски огън и сурвакарските групи минават през населеното място, за да изгонят злото. Специално за този празник хората се връщат в селата от други населени места, в които живеят, и дори от чужбина, само и само да сложат маските и да изиграят игрите на сурвакарите. В тези два дни в пернишките села не се спи, всеки очаква на вратата му да потропат сурвакарите, домакините цял ден приготвят традиционни храни, с които да почерпят и се надяват да прогонят лошите духове от дома им“, разказва пред БНР, Севделина Ковачева, заместник-кмет по образованието и културата в Община Перник.

„Късно вечерта по традиция сурвакарите се събират в центъра на селото, за да запалят огньовете, да зазвънят със звънците и обявяват началото на Сурва. Това е един изключително колоритен и много жив обичай, запазен до днешни дни от хилядолетия“, допълва тя.

Автентичната Сурва предшества Международния фестивал на маскарадните игри, който по традиция се провежда през последния уикенд на януари – тази година на 25, 26 и 27 януари. Тогава градът ще се изпълни с кукери, бабугери и други традиционно маскирани хора, които демонстрират автентичната колоритна българска традиция.

За 28-мото му издание участие са заявили 120 групи, като 44 от тях са от област Перник, 60 от страната и 17 от чужбина. Участниците ще бъдат 7 400, като тази година във фестивала ще се включат близо 1300 деца.

Перник е обявен за маскарадна столица на Европа, припомни Севделина Ковачева.

„В последните години се забелязва тенденция за засилен интерес към традицията и обичаите, които са се зародили по българските земи и са достигнали до днешните поколения. Точно това е и основната притегателна сила за публиката“, подчертава Ковачева.

250 хиляди са били гостите на Сурва през миналата година. Тази година очакванията са те да надхвърлят 300 хиляди.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама