Караниколов за кризата в Перник: Отвсякъде тече, правим невъзможното

09:15, 27 дек 19 / Политика 25 1472 Topnovini
1

"Проблемът в Перник не е само канализацията, не са само довеждащите води, не са само течовете или евентуалните кражби, които трябва да се докажат. Проблемите с водите в Перник са в цялата система", това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на Нова телевизия. 

"Те започват още от водопотока, който идва от язовир „Студена”. Той е едно уникално съоръжение, което безспорно трябва да го има, но може би не е довършено", коментира той.

Икономическа полиция ще проверява кой е източил водата в Перник

„Не са довършени анализите за други води освен водопотока от Витоша, река Струма и още няколко по-малки реки, които са доста по-пълноводни пролетта, но не и зимата. Разбирам, че досега винаги се е разчитало на това на Витоша да има 2 метра сняг и ако това не се случи, този язовир ще има проблеми”, каза още той.

„Затова една от първите ни задачи е да осигурим необходимия дебит вода, за да може Перник да живее нормално”, категоричен беше министърът. Според него другият проблем на Перник е пречиствателната станция там.

„За съжаление новата станция, която е нова от 1976 г., не е довършена или поне не е проектирана както трябва и сега, когато правим прочистване на водата, която да се пусне към Перник, се губят големи количества вода, които се изхвърлят в реката”, посочи Емил Караниколов.

Борисов тръгна по следите на загубената вода в Перник

„Вече има експерти, които са на терен и проверяват възможността тази вода да не се изхвърля в реката, а да я връщаме в язовира и тя да минава през още едно пречистване. Така се надяваме да спестим около 30 литра на секунда”, допълни още той.

„В Перник има драстични проблеми. Всеки ден се сблъскваме с нови неща”, каза Караниколов. „В момента правим безумни неща, за да се разреши проблемът в Перник. Правим огромни дупки, отвсякъде тече. От днес започваме съвсем радикални действия", посочи още той.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Страхувате ли се от коронавируса?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 68 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.