Борисов: Съгласен съм да търсим отговорност от всички за Перник (ОБНОВЕНА)

11:00, 30 дек 19 / Политика 25 3781 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувана 10:32, Обновена 11:00

"Ако погледнем последните 30 години - само в последните 4 Перник е управляван от ГЕРБ, а останалите 26 в града е управлявала БСП". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещениерто си в Перник, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

По думите му той е съгласен да се търси отговорност, но от всички.

"Да се види и как са приватизирани големите мощности на Перник. Ако държавата или общината бяха получили пари за своите капиталови мощности по време на приватизацията, сега нямаше да взимаме пари от държавата", заяви Борисов.

"Тук политика няма. Важното сега е да се работи по магистралния водопровод, по пречиствателната станция – новата и старата, и да помогнем на Перник с подмяната на водопровода", категоричен е премиерът.

Надявам се ремонтът да приключи преди да се достигне мъртвия обем", каза шремиерът Борисов по време на заседанието на кризисния щаб в града, в което участват  министърът на икономиката Емил Караниколов, зам.- министърът на регионалното развитие Николай Нанков и кметът на града Станислав Владимиров.

Премиерът и министрите посетиха трасето на новия водопровод и водната станция на града. Премиерът Борисов не се ангажира с конкретен срок кога в града ще има вода. Той заяви, че държавата ще съдейства с всичко, което може.

„Перник е от градовете, в които важи поговорката: „вода газят, жадни ходят“. Хората са виновни, така са бързали да приватизират, че за приватизирали заедно със заводите. Колегите от „Стомана“ - Перник са коректни“, каза премиерът Бойко Борисов. Той коментира, че никой не се е свързал с него за проблем с водоснабдяването в Ботевград и, че господар на ВиК там е кметът на града.

Днес до премиера ще бъде входирано искане за отпускане на средства по три мерки за преодоляване на кризата в миньорския град.

Работим по старата и по новата пречиствателна станция, работим по големия водопровод, по който са големите загуби и по водопроводната мрежа към града“, посочи кметът Владимиров.

 „В момента по трасето имаме три машини. Имаме 20% намаление на разходите на вода за тези няколко дни, докладва на примера министър Караниколов.

Той каза още, че има два варианта за преодоляване на водната криза – единият е за водопроводно трасе за 2,2 млн. лева и е с трасе от около 1,2 км до разклонението за града, а другият е за 3,1 млн. без ДДС, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-а.

„Да се мине зад ТЕЦ-а, за да не се говори после“, разпореди Бойко Борисов. „Като разбрах как са приватизирани тук всичките заводи. Защото вчера твоята шефка вчера искаше да търси отговорност, а през тези години – 26 години градът е управляван от БСП, 4 от ГЕРБ", посочи Борисов, като визира вчерашното посещение на лидерката на БСП Корнелия Нинова, която посети Перник и заяви, че ще се срещне с главния прокурор Иван Гешев, за да разбере докъде е стигнало разследването и има ли виновни за водната криза.

"Искам справедливост, но да се върнат обратно – от сега назад. Как са приватизарини големите мощности на Перник? Колко пари са влезли в общината и в държавата? Защото моята информация е, че са приведени до фалит, после чрез оздравителни планове. Не е продуктивно. Аз нямам такива връзки с главния прокурор да му искам отчетност, но те са свикнали да си имат главен прокурор. В случая няма продуктивност в тези неща. Има ако направим тези неща – стара пречистватална станция, нова пречиствателна станция, магистрален водопровод“, добави премиерът.

„Кметът се държи перфектно, да го кажа, да не си крива душата", похвали  Владимиров, който днес е и рожденик. "До сватбата да си приключил", обърна се той към Николай Нанков. „Ако държавата и общината са получили парите си за мощностите, нямаше сега да вади пари от бюджета. Затова дойдох, освен за рождения ден на кмета, за да уредим всичко документално", изтъкна Борисов.

 „Няма нерегламентирани отклонения към „Стомана Перник“. Хората дори са готови да ни дадат терените, през които ще мине водопроводът“, казаха на премиера Нанков и Караниколов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама