Перничани предлагат „Сурва” да се проведе в София

18:13, 07 яну 20 25 2010 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фестивалът „Сурва” да се премести от Перник в София - това настояха в отворено писмо перничани до премиера, здравния министър и здравните власти, съобщава БГНЕС.

Перник остава без Сурва 2020

„С огромно разочарование разбираме, че заради водната криза в Перник международният фестивал на кукерите „Сурва“ ще бъде отменен. Той трябваше да се проведе в края на месец януари 2020 година. Това събитие е значимо не само за района и за община Перник, а за цяла България.

Знаете, че символиката на кукерите за прогонване на злите сили и всичко лошо, е дълбоко изконна българска ценност, залегнала във всеки български обичай и в повечето български традиции. Да лишите България от фестивала на кукерите е все едно да ни лишите от националния ни празник, иначе казано – недопустимо е!", пише в писмото.

Според инициаторите, перничани не са виновни заради наложения воден режим, а кукерските групи от цяла България и гостите от чужбина пък съвсем нямат никакъв досег с водния проблем на града.

Мотивите да се избере столицата за фестивала са, че е близо до Перник, няма воден режим, има достатъчно пространство, на което може да се проведе – например в пространството пред НДК и по бул. „Витоша”.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама