Бой за дарена вода в Перник

20:16, 09 яну 20 25 2876 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Обемът на язовир „Студена“ продължава да намалява. Според най-песимистичния сценарий, ако няма никакъв приток, язовирът може да дава вода на града само още 57 дни. Според данните на екоминистерството и ВиК дружеството полезният обем на „Студена" - тоест, количеството вода, което реално може да се ползва от града, е милион и 525 хиляди кубични метра. Средно на ден потреблението в условията на режим е 26 800 кубика, съобщи bTV.

Към града постъпват всеки ден големи количества минерална вода, като дарения от фирми и помощ от други общини.

Задържаха Нено Димов

Бой за всяка капка вода - това се случва при раздаването на бутилките преди дни в центъра на Перник. Това е запечатала във видеоклип Надежда Димова, която разказва, че камионът е бил разграбен още в движение. Никой не спазил условието - по туба на човек. „Имаше възрастни хора, които останаха без вода, но те нямат силата да се борят с млади и силни за водата“, разказва Надежда.

Друг свидетел разказва за злоупотреби и недостатъчен контрол. „Дори имаше хора от друг квартал над нас идваха, носеха ги между блоковете и се връщаха“, разказва друг очевидец - Валентина Андреева

Общината взима мерки това да не се повтаря. Според главния секретар на община Перник Мартин Жлябинков това е „една грозна сцена, но взехме мерки“.  „Сега при всеки камион ще има наблюдаващ. Планът е по две бутилки на домакинство“, обясни той.

Акцент на деня: Търсят се виновните

С приоритет при раздаването са детски градини, училища, социални домове и болници. По 1 бутилка на дете през три седмици. Над 300 осемлитрови бутилки с минерална вода този четвъртък се доставят на децата и персонала в тази детска градина в Перник. От началото на водната криза това за тях е втора подобна доставка. „Тя се използва за готвене и пиене от децата, като същевременно имаме договор с доставчик“, обяснява Даниела Захариева, директор на детска градина „Миньорче“.

Даренията са от частни компании, общини и институции. В града вече са пристигнали 50 хиляди бутилки. Графикът за доставки се публикува на „Фейсбук“ страницата на община Перник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама