Бой за дарена вода в Перник

20:16, 09 яну 20 / Общество 25 1415 Topnovini
1

Обемът на язовир „Студена“ продължава да намалява. Според най-песимистичния сценарий, ако няма никакъв приток, язовирът може да дава вода на града само още 57 дни. Според данните на екоминистерството и ВиК дружеството полезният обем на „Студена" - тоест, количеството вода, което реално може да се ползва от града, е милион и 525 хиляди кубични метра. Средно на ден потреблението в условията на режим е 26 800 кубика, съобщи bTV.

Към града постъпват всеки ден големи количества минерална вода, като дарения от фирми и помощ от други общини.

Задържаха Нено Димов

Бой за всяка капка вода - това се случва при раздаването на бутилките преди дни в центъра на Перник. Това е запечатала във видеоклип Надежда Димова, която разказва, че камионът е бил разграбен още в движение. Никой не спазил условието - по туба на човек. „Имаше възрастни хора, които останаха без вода, но те нямат силата да се борят с млади и силни за водата“, разказва Надежда.

Друг свидетел разказва за злоупотреби и недостатъчен контрол. „Дори имаше хора от друг квартал над нас идваха, носеха ги между блоковете и се връщаха“, разказва друг очевидец - Валентина Андреева

Общината взима мерки това да не се повтаря. Според главния секретар на община Перник Мартин Жлябинков това е „една грозна сцена, но взехме мерки“.  „Сега при всеки камион ще има наблюдаващ. Планът е по две бутилки на домакинство“, обясни той.

Акцент на деня: Търсят се виновните

С приоритет при раздаването са детски градини, училища, социални домове и болници. По 1 бутилка на дете през три седмици. Над 300 осемлитрови бутилки с минерална вода този четвъртък се доставят на децата и персонала в тази детска градина в Перник. От началото на водната криза това за тях е втора подобна доставка. „Тя се използва за готвене и пиене от децата, като същевременно имаме договор с доставчик“, обяснява Даниела Захариева, директор на детска градина „Миньорче“.

Даренията са от частни компании, общини и институции. В града вече са пристигнали 50 хиляди бутилки. Графикът за доставки се публикува на „Фейсбук“ страницата на община Перник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.