Владимиров: В края на пролетта ще говорим за различна картина в Перник

13:53, 01 фев 20 25 3370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ако се окаже, че времето е с нас и природата е по-благосклонна, и пролетта е малко по-влажна, в края на пролетта може вече да говорим за различна картина в Перник", това каза кметът на града Станислав Владимиров, съобщава БГНЕС.

Зелена светлина от столицата за перничани

Тази сутрин започнаха строителните дейности и изкопните работи по изграждане на водопровода от село Мало Бучино до Перник, по който градът да получи вода. Обектът беше инспектиран от министъра на икономиката Емил Караниколов, областния управител Емил Костадинов, кмета на Община Перник Станислав Владимиров, както и от представители на фирма „Монтажи“, които са изпълнители.

„Мобилизиран са екипи от специалисти, които имат опит в създаването на ВиК мрежи. Пълно съдействие оказват и експерти от Камарата на строителите. Вярвам,че всички етапи от изграждането на новото трасе ще бъдат приключени възможно най-бързо. Така ще се насочи вода от водосбора на „Белмекен“ през водопреносната мрежа на София към Перник“, това заяви областният управител инж. Емил Костадинов по време на инспекцията.

Камарата на строителите ще помага за безводието в Перник

Той уточни, че бедственото положение в Перник ще бъде удължено с още 30 дни, считано от 2 февруари 2020 г. Решението е взето на заседание на Областния кризисен щаб.

„Не спираме да работим. С подкрепата на премира Бойко Борисов и правителството, министър Емил Караниколов и зам.-министър Николай Нанков правим всичко възможно, за да върнем нормалния начин на живот на перничани. Всеки ден получаваме данни за язовира и през последните четири дни няма загуби в язовир „Студена“, допълни инж. Костадинов.

Министърът на икономиката Емил Караниколов се извини на всички, които ще имат неудобство следващите около 40 дни.

„Имаме бюджет от 27 039 000 лв. с ДДС, който е за изпълнение на тази дейност тук както и за изпълнение на още две дейности”, каза Караниколов. „За този проект специално имаме непредвидени дейности около 1 900 000 с ДДС, които вероятно ще възстановим, от сега го казвам, толкова са предвидени по проекта”, каза министърът.

Той обясни, че във всеки един проект има непредвидени дейности. „Аз затова казвам точната стойност отсега, да я знаете 1,9 млн. с ДДС. В случай, че има нещо, ще ви уведомявам, проектът ще бъде качен в понеделник на страницата на МИ”, обърна се Караниколов към медиите.

Ремонтът на стената на яз. „Студена“ е извършен при непрекъсната му експлоатация

„Тук сме, тръбите идват. Общо 130 камиона се очакват, има график между 23 дни и 25 дни да е поръчката. Започваме строителство, има машини, има техника и съм сигурен, че в един срок до 40 дни ще се справим”, посочи Караниколов и добави, че ще се работи денонощно.

Икономическият министър подчерта още, че за последните 4 дни няма загуби в язовир „Студена”, но там продължават да си остава около 111 см до мъртвия обем.

„Язовирът не спада, в момента притокът е добър”, каза от своя страна кметът на Перник Владимиров и изрази надежда с новоизграждащия се водопровод, че ще бъде подпомогнато за неговото захранване.

„В момента, в който се изгради това съдържание и почнем да подаваме по него вода към Перник, спираме водоподаването от язовир „Студена” и той ще започне по възможно най-бързия начин да се пълни. В момента, в който достигнем обем, който ще ни даде по-дългосрочна перспектива, че няма да има риск пак отново да изпаднем в такава криза, водният режим ще бъде първо намален и след това отменен”, каза кметът.

За това какви са оптимистичните срокове, Владимиров посочи, че все пак зависим от природата. „Тук ще подаваме 300 л в секунда. 300 л в сек няма да взимаме вече от яз. „Студена”, така че той ще започне с по-бързи темпове да се пълни. В момента, в който достигнем над 10 млн. кубика, ще имаме по-дългосрочна перспектива”, заяви градоначалникът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама