Продължава да се покачва нивото на язовир "Студена"

11:08, 06 фев 20 / Общество 25 359 Topnovini

С 14 см се е покачило нивото на язовир "Студена" вчера, а днес - с 9 см, благодарение на благоприятните метеорологичните условия. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров за БНТ.

Нивото на яз. "Студена" се е покачило с 3 см

"Прекрасно време! Не знам дали има кмет в България, който да си пожелае такъв снеговалеж. Но аз днес съм един от най-щастливите хора в България. Вчера беше 14 см, днес с 9 см се е покачил яз. "Студена". Имаме над 600 литра в секунда приток при 230 отток. 135 см имаме да черпим още от водовземната кула. Това означава, че може изобщо да не влезем в мъртвия обем".

Южният вятър преди няколко дни поразтопи малкото сняг, който беше на Витоша. Над 70 см сняг има във водосборната зона на яз. "Студена". От другата седмица пак го дават меко време. Пак ще започне да го топи, което означава, че притокът ще е голям, добави кметът.

Откриха ешерихия коли в Перник

"Строежът е с много бързи темпове на съоръжението, което ще свърже водопреносните мрежи на София и Перник. Той ще бъде гаранция, че ако изпаднем в по-тежка ситуация, ще има откъде да има черпим вода. След месец и 10-ина дни, когато се построи, ние ще спрем да черпим вода от яз. "Студена", за да може да се пълни с по-бързи темпове", допълни Владимиров.

"Природата е с нас", каза Владимиров.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани