Край на водния режим в Перник

20:51, 23 юни 20 25 4120 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Тази вечер за последно перничани няма да имат вода през нощта. От утре се възстановява нормалното водоподаване в града. Това съобщи кметът на миньорския град Станислав Владимиров в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".

Водният режим беше въведен на 18 ноември 2019 г., след като стана ясно, че язовир „Студена” е достигнал критичен минимум. Последва разследване на компетентните органи. Протести на граждани, арести и оставки съпътстваха водната криза. Бившият екоминистър Нено Димов е подсъдим заради проблема с водата в града.

Снимка: Юлиан Тодоров

В края на миналата година правителството отпусна 35 млн. лева за ремонт и подмяна на част от водоснабдителната система на Перник. Изграден беше и авариен водопровод, за може градът да бъде захранван с вода от язовир „Бели Искър”.

Той беше използван три месеца, през които неколкократно аварира. Съдбата му остава неясна. По-рано днес екоминистърът Емил Димитров обяви, че разрешението да се ползва вода от София няма да бъде прекъсвано.

Сега язовир  „Студена” вече е пълен. Обемът му наближава 21 млн. куб. м. Утре сутрин управителят на ВиК – Перник ще изпрати писмо до Община Перник с предложение за отпадане на водния режим, предава bTV.

„Преминахме през изключително трудни и напрегнати моменти през изминалите месеци“, каза зам.-кметът на Перник инж. Мирослав Стоицев. Той добави, че през това време са взети изключително трудни, но важни решения, за да се овладее критичната ситуация. „За щастие нивото на язовир „Студена“ вече е достатъчно, за да имат перничани вода 24 часа в денонощието“, добави зам.-кметът.

По думите на екоминистъра язовир „Студена“ може да бъде пълен до 24, 2 млн. куб. м. Той добави, че водоемът е в добро състояние, а стената е добре отремонтирана.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама