1 млн. лв. за заплати без реален продукт: Перник готви културна реформа

17:00, 21 дек 20 / Култура 25 3764 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Кметът на Перник Станислав Владимиров подхвана сериозна реформа в сферата на културата. По думите му 1 млн. лв. от бюджета на общината са предназначени за културните институции, но в момента тези средства отиват основно за заплати, без отсреща да има реален продукт.

Ще се закриват бройки на хора, които по никакъв начин не могат да са полезни за културата в Перник, независимо дали са администрация, дали са актьори и т.н. Не е нормално четири години да няма нито една постановка и да има актьори на щат. Около 250 000 лв. са разходите за театъра всяка година. Четири години – това са милион. Ако дам милион на някоя фирма да ми построи тротоари и тя за четири години не е сложила и една плочка, то това си е за прокуратурата направо. Нито закриваме театър, нито оркестри. На всички се дава терен – ето я сцената , ползвайте я и създавайте продукт, който да се продава. Общината с каквото може ще съдейства и ще помага”, обяви Владимиров преди дни пред БНР.

Предлаганите промени засягат основно общинския драматичен театър „Боян Дановски”, както и трите щатни оркестъра към Двореца на културата, чиято издръжка е от бюджета на Общината.

Моята идея и цел, и амбиция е театърът, а и цялата култура да отиде на едно съвсем различно ниво”, аргументира се Владимиров. По думите му всяка културна институция трябва да представи и защити концепция за развитие, а не за заплати.

Решението на кмета обаче беше посрещнато остро както от партията му, така и от Съюза на артистите в България.

Ръководството на БСП се разграничи от Владимиров и посочи, че е недопустимо дори да се подлага на дискусия закриването на общински културни институции, които повече от столетие са част от градската културна история. От партията настояват решението да бъде преразгледано.

Днес Съюзът на артистите в България също се обяви категорично срещу съкращаването на служителите на Драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник, особено в периода на извънредното положение.  „Реформирането е интелектуален процес, а не рязко и прибързано действие, което води само до унищожаване на човешки съдби“, заяви председателят на съюза Христо Мутафчиев след среща с председателя на Общинския съвет в града. Диалогът с ръководството на общината и с други представители на местната власт ще продължи и след началото на новата година.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:29, 06 сеп 21

Владимиров е прав.За да се взимат заплати,трябва да има продуктивна възвръщаемост т.е. театъра да има постановки,оркестрите концерти и т.н. Това трябва да се отнася не само за културните институции,а за всички държавни такива на територията на Перник.На града са нужни дейни хора,а не номенклатурчици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама