България се включва за поредна година в "Часът на Земята"

08:00, 30 мар 19 25 2788 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Часът на Земята” на WWF е най-голямото световно движение, посветено на природата. Инициативата води началото си от далечната 2007 година, когато град Сидни символично потъва в мрак за час. Оттогава насам „Часът на Земята” постепенно се разраства, ангажирайки милиони хора в над 7 000 града от 180 държави по света. Само миналата година движението събра повече от 3,5 милиарда импресии в социалните мрежи.

Инициативата се провежда винаги в последната събота на март от 20:30 до 21:30 ч. – тази година "Часът на Земята" е на 30 март, а мотото за 2019 г. е: "Свържи се с природата". 

Климатичните промени в съчетание със загубата на биоразнообразие представляват огромно предизвикателство пред човечеството. Затова тази година „Часът на Земята” ще насочи усилията си за повишаване осведомеността за рисковете пред нашата планета, ако не предприемем спешни мерки.

София

Столична община ще участва активно в отбелязване на световната инициатива "Часът на Земята". Освен с традиционното изгасяне на осветлението на значими сгради в София за един час, за целия ден в събота ще бъдат разкрити временни мобилни пунктове за изземане на специфични отпадъци - старо електрическо и електронно оборудване, текстилни отпадъци и опасни отпадъци. Мобилните пунктове ще са разположени на паркинга на пл. Батенберг между 11.00 и 16.00 ч.

За втора поредна година за Часът на Земята ще бъде разкрит Фермерски пазар с богато разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни краища на страната. Той ще бъде разположен в градинката срещу Народния театър и ще работи между 10.00 и 18.00 ч.

В допълнение към инициативите, Столичната община ще освети зеления сигнал на 50 пешеходни светофара в града във формата на сърце, отправяйки ясно послание за любов към природата и подсещайки гражданите да изгасят осветлението си вечерта, включвайки се в световната инициатива.

Столичани и гостите на града са поканени и на традиционното гасене на светлини за Часа на Земята и съпътстващото го огнено шоу пред Народния театър "Иван Вазов" от 20.30 ч.

Плевен

За поредна година Община Плевен ще се включи в инициативата „Часът на Земята” и между 20.30 и 21.30 ч. ще бъде загасено ефектното осветление на сградата на местната администрация.

В знак на съпричастност за час ще бъдат затъмнени и Панорама „Плевенска епопея 1877”, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”, както и фасадата на сградата на ДКТ „Иван Радоев”.

Община Плевен призовава всички граждани да изразят своята активна гражданска позиция, като загасят светлините в домовете си за един час на 30 март.

Благоевград

Община Благоевград за поредна година ще се включи в инициативата на „Часът на Земята”. Сградата на Общината, както и сградите на всички институции ще загасят осветлението от 20.30 часа до 21.30 часа в знак на подкрепа на най- мащабната инициатива на природозащитната организация WWF.

 

Община Благоевград призовава всеки, който има отношение към бъдещето на Земята да се включи в инициативата на 30 март, като от 20:30  часа загаси осветлението в своя дом за един час.

Шумен

От 20.30 до 21.30 часа, ще бъде загасено осветлението на сградата на общината, на паметника "Създатели на българската държава" и на други исторически и културни обекти. Това съобщиха от общинския пресцентър.

Общинската администрация призовава всички училища на територията на града, фирми, институции и граждани да се включат в инициативата и да загасят осветлението в сградите и домовете си за един час.

Ловеч

Община Ловеч призова всички граждани да изразят и своята съпричастност, като загасят светлините в домовете си за един час на 30 март за времето от 20.30 до 21.30 часа. От своя страна Общината ще изключи художественото осветление на своите сгради и обекти.

Русе

Община Русе също се включва в международната инициатива и ще намали осветеността на емблематична сгради в града, съобщиха от кметската администрация.

Вечерта на 30 март ще бъде притъмнено архитектурно-художественото осветление на сградата на Общината, Паметника на Свободата, съдебната палата и градския туристически информационен център. "Часът на Земята", в която Община Русе традиционно взема участие, се организира от световната природозащитна организация WWF.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама