Родители излизат на национален протест срещу Стратегията за детето

08:00, 02 юни 19 / Политика 25 3135 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протестиращите родители срещу Стратегията за детето излизат отново на протест. Те настояват неправителствените организации да отпаднат като посредник между децата и родителите.

Протестът ще започне в 17.30 ч. от пилоните на НДК, и пешеходно ще премине през МС, площад Батенберг, и площад Народно събрание. Протестът е национален и в него ще се включат родители от 29 града, сред които Варна, Ямбол, Шумен, Плевен, Велико Търново, Бургас, Кюстендил, Пловдив, Габрово, и др.

Недоволството на притеснените родители ще бъде подкрепено и от протест в Мадрид. 

По разпореждане на премиера Бойко Борисов работата по проекта на Националната стратегия за детето беше спряна заради негативни обществени реакции. От социалното министерство заявиха, че целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и на техните родители.

29 града излизат на национален протест срещу Стратегията за детето

Относно спорния документ и множеството изменения, които са направени покрай Закона за социални услуги, родителите посочват, че толкова огромни промени в законодателството на страната не са правени през последните 25 години. Те подчертават, че всяка от тези промени се одобрява, без да има никакви дискусии, и оказва съществено отражение в семейните взаимоотношения.

Според родителите в Закона за закрила на детето е смущаващо присъствието на НПО-тата, чиято преценка е представена като по-меродавна от тази на родителя.

Друг проблем, който посочват, е, че много от текстовете в Закона позволяват произволно тълкуване от страна на социалните работници. Никъде обаче не се предвижда понасяне на отговорност от тези служители, ако те не изпълнят закона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама