Започва умъртвяването около огнището на африканска чума в Плевенско

08:36, 04 юли 19 / Общество 25 371 Topnovini
1

Ветеринарните власти започват умъртвяване на всички домашни свине в 3-километровата зона около огнището в плевенското село Жернов, където в сряда беше открито огнище на африканска чума при домашните свине в лично стопанство. В 10-километровата надзорна зона ще започнат клинични прегледи и лабораторен надзор.

Директорите на областните дирекции на Агенцията по храните в Северна България свикват заседания на областните и общинските епизоотични комисии, включително с представители на индустрията и ловните съюзи.

БАБХ потвърди второ огнище на Африканска чума при домашните свине

Д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните (БАБХ) обясни, че това огнище е на над 200 километра от първото огнище, открито у нас, и се появява година по-късно.

“По-скоро огнището в Жернов е свързано с близките огнища, разположени от другата страна на Дунав. Отдавна алармираме за това, че по цялото протежение на българо-румънската граница има огнища в румънска страна", подчерта д-р Чобанов пред БНР.

"Африканската чума не е заразна за хората в чисто здравословен план, но е изключително неблагоприятна по отношение на икономическия ефект върху държавата и бизнеса“, каза той и посочи още че ветеринарните власти знаят колко животни подлежат на умъртвяване в района.

“Но имаме опита от Тутракан, когато също знаехме, но се оказаха три пъти повече. До момента знаем, че има малък брой животни в самото село Жернов, в което е огнището. В този обект има 12 още живи прасета, а в цялото село - още от порядъка на 35 животни. В 3-километровата зона са още три населени места, където броят на прасетата, по първоначални данни, също е символичен", подчерта той.

Чобанов коментира, че хората не изпълняват нормативните разпоредби, свързани с мерките за безопасност при отглеждане на прасета. “Когато някой не изпълнява нещо, разписано в законите, най-вероятно той трябва да понесе тази отговорност. На практика, контролът на прасетата се извършва от нас, при условие че знаем, че в този двор се отглеждат прасета. Тази информация обаче ние получаваме от самия стопанин“, разясни той.

Стопаните на умъртвените прасета в 3-километровата зона ще получат обезщетения. “Начинът за изплащане е много точно и ясно разписан в закона. При условие че има възможност, те ще получат обезщетение“, подчерта Чобанов.

Според него, ключовите мерки, към които трябва да се тръгне още днес са:  “Повишаване на нивото на биосигурност на всички индустриални свинекомплекси с цел предотвратяване на проникването на заболяването. Конкретно в случая, тъй като вече имаме констатирано огнище, една от най-важните мерки е бързо ликвидиране на огнището, за да може да възпрепятстваме евентуалното пренасяне на вируса от това огнище към други“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани