Строги мерки за ограничаването на африканската чума по свинете в Плевенско

13:10, 06 юли 19 25 1277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Строги мерки за ограничаването на болестта африканска чума по свинете в Плевенско. От рано сутринта започна унищожаването на прасетата в новото огнище на болестта - село Новачене.

БАБХ потвърди ново огнище на Африканска чума в село Новачене, Плевенско

На всички входно-изходни артерии на селото има служители на жандармерията, които проверяват автомобилите за нелегално превозване на животни.

Около 40 прасета трябва да бъдат умъртвени. Част от стопаните сами заклаха животните си и ги прибраха за зимнина. „Тежко е като сме го гледали. Прасето е нормално, здраво, 100 кила, между 100 и 120”, сподели Тачо Тачев, жител на Новачене, пред Нова телевизия.

„Във връзка с това ново огнище – нова 3-километрова зона, нова 10-километрова зона. В нея се прилагат мерките съгласно заповед – основното е, че трябва да се евтаназират всички прасета в 3-километровата зона. Правили сме дезинфекционни площадки с подръчни средства, защото няма друг начин. Има дезинфекционен разтвор. Навсякъде, където се евтаназира прасе се прави дезинфекция с препарати”, коментира Ивайло Иванов, директор на ОДБХ – Плевен.

От земеделското министерство обмислят как да обезщетят стопаните на унищожените животни.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама