Откриха мемориала в памет на битката при Дойран

13:10, 16 ное 19 / Общество 25 2249 Topnovini

Паметник на 9-а пехотна Плевенска дивизия беше открит в Плевен.

Мемориалът, който е първият от такъв мащаб, издиган през последните 75 години, е посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран.

Иво Антонов пред ТОПНОВИНИ: Изграждането на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия стана всенародно дело

Тържествата по повод събитието започнаха от площад „Възраждане” в Плевен с изпълнение на военни духови оркестри и демонстрации на строеви хватки и оръжие.

Пет скулптури са обединени в новия мемориал – на ген. Вазов и на четирима от неговите войници. Величието на ген. Вазов е признато приживе дори от тогавашните му противници. А успешните битки на Девета пехотна Плевенска дивизия остават в историята на световната война като Дойранската епопея.

Патрон на инициативата за изграждането на паметника е министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Стойността на мемориала е около 220 000 лева.

Пред екип на ТОПНОВИНИ Каракачанов каза:

Този паметник е изключително важен, защото близо 100 години тази инициатива не може да се реализира, ние като народ трябва да уважаваме своите предци, които са давали живота си за България.

Образователната система, семейството и подобни инициативи - това са факторите, които ще крепят паметта и съзнанието на нацията в бъдещите векове, допълни той.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 172 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.