Откриха над 17 хил. тона отпадъци в разследването срещу Бобокови

14:30, 29 сеп 20 25 2936 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

16 756 тона отпадъци, от които 7 756 тона - опасни, са открити при огледи в 4 области на страната. Проверките са по разследването срещу организираната престъпна група, в която участват бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, както и бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков, съобщиха от прокуратурата. До момента към наказателна отговорност по досъдебното производство са привлечени 11 души. 

Отпадъците са намерени в Червен бряг и в село Рупци, Плевенско, в Лом и в Шумен, както и в кв. „Кремиковци” в София. 

Снимка: Прокуратура на Република България

Според действащото законодателство, всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън страната или да го предаде за временно съхранение на друго българско дружество, притежаващо разрешение за последваща преработка и оползотворяване на отпадъка. За да внесе опасен отпадък в България обаче, дружеството трябва да има издадена нотификация и да получи съгласие от МОСВ.

Българската и италианската прокуратура обединяват усилия по казуса с братя Бобокови

От събраните до момента доказателства обаче става ясно, че обвиняемият Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации и дружествата, генериращи опасен отпадък, са били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение.

Снимка: Прокуратура на Република България

От схемата се е възползвало и контролираното от братята Бобокови дружество „Монбат Рисайклинг“ ЕАД. Дружеството е имало изградена рециклираща фабрика в Монтана, където се преработват сярно-кисели акумулатори. В резултат на това оползотворяване се получават опасните отпадъци.

В хода на разследването е установено, че един от обвиняемите е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от Атанас и Пламен Бобоков. 

Снимка: Прокуратура на Република България

Дружества, контролирани от двамата братя, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия, са внесли на територията на страната големи количества опасни отпадъци. Те били предавани за съхранение на фиктивно регистрираните дружества, които не са имали капацитет и възможности за съхранението и оползотворяването им.

Снимка: Прокуратура на Република България

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама