Подправка с вековна история изкушава пловдивчани на панаира на занаятите
17:30, 24 сеп 15 / Любопитно
25
728
Шрифт:
По думите й до Освобождението "Гюлбюл"-ът е използван главно от знахарите като чай. След това обаче сместа изчезва, тъй като е свързвана с турскоговорящите.
"Аз попаднах на част от съставките й и реших да я върна, но не като билка, а като подправка в българската кухня, защото съдържанието на розмарин и мента кореспондира на съвременния вкус", сподели Тевекелева.
Подправката е подходяща за ястия с картофки и спанак, за салати, риба и спагети. "Гюлбюл"-ът не съдържа сол, оцветители и подобрители. Носи това име, защото според преданието "Гюлбюл" е старото име на розмарина – основна съставка в сместа. Останалите са босилек, мащерка, магданоз, мента и, по думите на Тевекелева, тайна съставка, добавена от нея самата.
С подправката пловдивчани и гостите на града могат да се запознаят на Есенния панаир на занаятите, който ще продължи до 27 септември, неделя, в Стария град.
Още от „Любопитно“

Ученици разкриват тайните на египетските пирамиди
14:57, 07 фев 25 /
Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив
14:55, 20 апр 24 /
Незабравимо и бляскaво парти беляза една година glo™ в България
14:58, 13 ное 23 /
Интегрираният проект за водите на град Пловдив продължава своята реализация
09:05, 30 мар 23 /Последни новини

„Оръжия“ – едно от най-обсъжданите мистериозни хорър заглавия на годината, вече във Видеотеката на А1 ТВ
14:12, 30 сеп 25 / А1
Финалът на Световното по волейбол – А1 и MAX Sport подаряват емоцията на всички българи
18:25, 27 сеп 25 / А1
България е сред четирите най-добри в света по волейбол – А1 и MAX Sport споделят емоцията с цяла България
17:42, 26 сеп 25 / А1
Добави коментар