Ангелкова: Очаква се ръст на туристите в Пловдив

16:30, 22 ное 18 25 1129 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очакваме 10% ръст в броя на туристите, които ще посетят Пловдив през следващата година, когато градът ще бъде “Европейска столица на културата“ 2019 г. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на X-та юбилейна международна среща по туризъм в града, която се провежда под наслов „Пловдив – пътуването до европейска столица на културата 2019“.

Министърът заяви, че „Европейска столица на културата” е едно от най-значимите европейски културни събития, по мащаб и обхват, което дава както националното, така и международно признание за града като европейски културен център. Това несъмнено ще допринесе и за превръщането на България във все по-предпочитана дестинация сред чуждестранните посетители.

Министър Ангелкова цитира данни, според които през деветте месеца на 2018 г. в местата за настаняване с 10 и повече легла в Област Пловдив са пренощували близо 399 хил. лица, като се отбелязва нарастване от 9 на сто в сравнение със същия период година по-рано. Реализираните нощувки са повече от 824 хил., отчитайки ръст от 4%. Приходите от нощувки пък надвишават 38,9 млн. лв., а увеличението е от 10,9 на сто в сравнение с периода януари – септември 2017 г. „Това показва, че гостите, които избират града, предпочитат високо категорийните хотели и очакваме следващата година този ръст, по отношение на Пловдив, да бъде почти двоен“, каза министър Ангелкова.

Тя подчерта, че градът и регионът са сред най-важните отправни точки в трите вида дестинации, разработени от Министерството на туризма. В осемте културно-исторически дестинации Пловдив попада в „Българска архитектура и занаятчийство“. През територията на област Пловдив преминава Родопската балнео и СПА дестинация, като градът попада и в обхвата на винено-кулинарната дестинация „Западна Тракия“ заедно с общините Пазарджик и Асеновград. Приключи съгласуването им с бизнеса и общините и балнео- и гурме дестинациите също ще бъдат дигитализирани и качени на страницата на министерството. В момента те се включват в единната интернет платформа с мобилно приложение на различни езици iLoveBulgaria.

Пред журналисти министърът коментира, че репортажите, които правят за Пловдив международните медии като CNN, BBC и National Geographic също допринасят за маркетинга и привличането на интереса на чуждестранните посетители.

Министърът съобщи, че към момента най-голям заявен интерес към Пловдив има от немски и британски туристи, както и от гости от Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Македония, които са основните ни пазари. Интерес към града под тепетата проявяват и туристи от САЩ, Израел, Чехия, Полша, Китай и Япония, допълни министър Ангелкова.

Тя поясни, че Пловдив допринася за това интересът към България да бъде повишен, особено в сегмента културен туризъм. И добави, че целта на Министерството на туризма е да привлича вниманието към вътрешността на страната и ще продължи да подкрепя инициативите на местната власт да направят атрактивна за посетителите цялата страна. А, че вървим в правилната посока се доказва от данните, според които ръстът на туристическите визити на чужденци за периода януари-септември 2018  г. е 31% спрямо същия период три години по-рано, което представлява 1,9 млн. повече туристи в сравнение с 2015 г. , каза министърът.

Тя пожела успех на организаторите и местната власт за успешно протичане на всички събития, включени в програмата „Пловдив - Европейска столица на културата“.

В откриването на Х-ата среща в Пловдив участваха още Александър Държиков, заместник-кмет по култура и туризъм в Община Пловдив , Радост Иванова от Общинска фондация „Пловдив 2019“ и експертът Любозар Фратев. Официалното откриване на „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще бъде на 12 януари, когато се очаква да има грандиозно шоу и множество посетители.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама