Празникът „Светлина и надежда“ в Стария град започна

12:40, 04 дек 18 / Култура 25 2080 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С три последователни събития беше поставено началото на традиционния празник „Светлина и надежда“ в Стария град. Както всяка година празничният декември влиза и в Стария град с настроение, усмивки и звън на весели камбани, както и с многобройни инициативи - изложби, концерти, безплатни работилници за най-малките и много други изненади.

Коледното дръвче грейна в зоната на Лапидариума. В церемонията участваха представители на всички етноси – българи, арменци, евреи, представители на руски клубове, дружество на чехи и словаци в Пловдив, екипът на Старинен Пловдив и много деца. Всички присъстващи лично поставиха по една играчка на елхата, преди да бъде пуснато осветлението. Украсите бяха изработени ръчно от служители на ОИ „Старинен Пловдив“ – уредници, екскурзоводи, администрация, от работещите в Туристическите информационни центрове, както и от децата от Арменското училище. Всеки бе дал свобода на фантазията си в творчество, в резултат на което елхата грейна още по-красива и празнична.

На Римския стадион се проведе празничен концерт, с участието на Госпъл хор към Медицински университет - Пловдив, вокалните групи „Йеразанк” и „Сирун” на арменската общност, в едната от които лично пя и директорът на арменското училище "Виктория и Крикор Тютюнджян"- Симон Тютелян.

В началото на концерта, официалните гости – инж. Александър Държиков, заместник-кмет, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“, Ехиазар Узунян – почетен консул на Армения в Пловдив и Симон Тютелян запалиха символно коледни свещички, които с помощта на децата бяха поставени върху красивите дървени цифри на годината, която след дни посрещаме специалната за Пловдив 2019 г., в която Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Малко по-късно към празника се присъедини и Светлозар Калев – председател на Еврейската организация „Шалом“ Пловдив.

В Балабановата къща беше открита петата самостоятелна изложба на Борис Ковачев, включваща експозиция от рисунки от олово и акварел. Художникът лично посрещаше гостите, сред които бяха заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Йордан Илиев, пловдивски творци от различни поколения, както и ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Петата самостоятелна изложба на Борис Ковачев представя нови акварелни картини, провокирани от лични емоционални борби, както и от проблематиката на заобикалящата ни действителност. Всеки посетител получи и пощенски картички с репродукция и печат на автора, традиция, която той спазва от години за всяка своя изложба.

В края на вечерта детска формация за автентичен фолклор „Куклици”, с ръководител Виолета Щерева, носители на множество награди от национални и международни конкурси. Децата изпълниха с много настроение китка от Коледно-новогодишни песнички с фолклорни елементи под бурните аплодисменти на публиката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама