Кулинарен фестивал събира любители на домашните традиционни храни в Пловдив

19:20, 13 фев 19 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дегустация на домашни и традиционни храни от селата в Пловдивско, срещи с гастрономи и кулинарни експерти от Италия, Албания и България, фермерски пазар и отворена дискусия са в програмата на Slow Food Пловдив фест, който ще се проведе на 16 февруари в Града под тепетата.

Програмата започва в залата за срещи „Central Events“ на ул. „Княз Александър I-ви“ 32 с приветствие от Областна администрация - Пловдив. Експерти от „Slow Food International“ ще представят „Earth Markets“ – модела за фермерски пазари на „Slow Food“ или как организацията подкрепя местното кулинарно наследство. Акцент в програмата е представянето на „Slow Food“ – Албания.
„От бавно хранене към бавен туризъм" е темата на презентацията на Велизар Петров, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия. Организацията е защитила проект, фокусиран около колоездене, археология и култура и кулинарен туризъм в рамките на Пловдив.

В 11 часа участниците във феста могат да се включат в отворена дискусия за връзката между местното кулинарно наследство, селото, пловдивчани и гостите на града. „Какво влагаме в понятието „домашна храна“ и как да подобрим предлагането на местни храни в ресторантите са сред въпросите, на които ще се опитаме да отговорим по време на дискусията“, каза Гергана Кабаиванова, координатор на събитието.

По-късно през деня в дегустацията със свои традиционни специалитети ще се включат кулинарните майстори от близките до Пловдив села. Със сладко от праскови, нектари и ароматни плодови десерти ще се включат домакините от с. Храбрино. В дегустацията ще бъдат прредставени деликатесите Цалапишки бабек, Старожелезарски старец, традиционно пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкуснотии от Раковски. Ще се включат и кулинари от Марково, Хисаря и Садово, допълни Гергана Кабаиванова. Дискусията е отворена за всеки, който има желание да се включи.
Фермерският пазар и дегустацията на местните традиционни храни са предвидени да продължат от 12 до 19 часа.

Събитието е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама