Три световни класики гостуват на „Филмови нощи във Филипополис“

19:40, 04 юли 19 / Култура 25 1187 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Филмови нощи във Филипополис“ се завръща за 21-и път. От 5-и до 28-и юли зрителите могат да гледат едни от най-любопитните нови заглавия наравно с три непреходни класики. Събитието отново ще се проведе в лятно кино “Орфей” в подножието на "Сахат Тепе".

„Филмови нощи във Филипополис“ отново ще представи на пловдивчани три любими филма от миналото, които от години не са били показвани на голям екран у нас.

На 12.07 от 21:10 ч. ще бъде първата ни специална прожекция – тази на сръбската класика „Черна котка, бял котарак“ на Емир Кустурица, награден през 1998 г. със Сребърен лъв за режисурата си. Не пропускайте един от най-колоритните и забавни балкански филми, който разказва за възмъжаването на главния герой сред руините на едно общество с ценности, които изчезват.

На 18.07 от 21:10 ч. ще бъде втората ни специална прожекция – тази на наградения с пет награди Оскар „Гладиатор“ на режисьора Ридли Скот с участието на Ръсел Кроу, Хоакин Финикс, Оливър Рийд (в последната му роля). Филмът, който възроди епичния жанр през 2000 г. и го представи за нова публика, винаги е бил предназначен да бъде гледан на голям екран и сега, благодарение на „Филмови нощи във Филипополис“, това условие е напълно задоволено.

На 25.07 от 21:10 ч. 35 години по-късно пловдивчани отново ще могат да видят на голям екран биографичния шедьовър „Амадеус“ на Милош Форман, адаптиран от драматурга Питър Шафър по едноименната му пиеса. Считан за един от най-добрите филми, създавани изобщо, номиниран за 53 международни отличия и спечелил осем награди „Оскар“. Мащабът на непреходната история за съперничеството между Волфганг Амадеус Моцарт и Антонио Салиери със сигурност заслужава да бъде разгърнат на голям екран.

Тазгодишното издание отново ще бъде разделено на няколко основни рубрики. Те ще бъдат „Култовите филми на голям екран“, която включва изброените по-горе три класики, „Специални прожекции“, „Фестивални хитове“, „Българско кино“, както и редовното издание на документалните филми от BANFF – най-престижният планинарски кинофестивал в света.

В рамките на 24 дни ще има 48 прожекции (всяка вечер от 21:10 ч. и 23:30 ч.).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама