Изложба представя Балканското археологическо наследство

17:10, 17 юли 19 / Култура 25 1689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Созопол беше открита археологическа изложба “Опазване на миналото с поглед в бъдещето“, предаде БГНЕС. Изложбата е подредена в Центъра за местни занаяти и изкуство и се организира по повод 10 годишния юбилей на Фондация „Балканско наследство”.

Изложбата включва повече от 300 археологически артефакта (от праисторическата епоха, класическата античност и средновековието), открити и реставрирани по време на съвместни археологически проекти и полеви школи, реализирани на територията на България в сътрудничество с Регионален исторически музей гр.Варна, Регионален исторически музей гр. Пазарджик, „Музеен център” гр. Созопол и Археологически музей гр. Септември.

Организаторите се надяват да привлекат вниманието на широки кръгове от българската културна общественост, с цел популяризиране на националното културно наследство и добрите практики в неговото изучаване и опазване.

„Изложбата започна в Септември, сега продължава в Созопол, ще продължи през София, Варна и Пазарджик, тя е събрала най-доброто, което всъщност, благодарение на фондацията като проекти за консервация и реставрация, благодарение на школи за проучване археология и консервация и реставрация и научни изследователски проекти, беше открито или консервирано в с различна степен с помощта на наши партньори, с помощта на наши студенти, с помощта на наши дарители, и това всъщност е една малка част от постигнатото, което искаме да покажем на обществеността в България. И да покажем, че с общи усилия можем да постигнем много- не е нужно да се оплакваме, че нещата не се случват можем сами да ги случим“, разказва председателят на Фондация "Балканско наследство" Иван Василев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама