Илияна Йотова ще открие годишната среща на Асоциацията на българските училища в чужбина

07:45, 27 юли 19 / Политика 25 1011 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По покана на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие в Пловдив 12-ата им годишна конференция. Откриването ще се състои в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“ от 9.30 часа.

В изказването си на конференцията вицепрезидентът Йотова ще постави въпроси за статута на съботно-неделните училища и конкретните ангажименти на българската държава за тяхното развитие. Фокус в изложението на вицепрезидента ще бъде цялостната концепция по изучаването, съхранението и разпространението на българския език не само в съботно-неделните училища, но и в университетите в чужбина, както и разширяването на лекторатите по български език.

Илияна Йотова ще акцентира върху острата необходимост от връщането на позициите на българистиката във водещите световни университети.

Като национална кауза вицепрезидентът определя привличането на младежи от български произход да получават образование в България. На това бе посветена и наскоро организираната от Илияна Йотова среща с представители на различни министерства и университети. На нея бяха договорени конкретни стъпки за улесняване и мотивиране на обучението в българските висши учебни заведения на чуждестранните студенти от български произход – изтеглянето на рекламната кампания за кандидатстване още през есента на предишната година, възможностите за онлайн кандидатстване и онлайн изпити, както и опростеното издаване на документи за пребиваване в България. Общо бе разбирането за полагане на изпит по български език по европейската езикова рамка.

Конференцията на АБУЧ е под надслов „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината. Съорганизатори са Министерството на образованието и науката и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама