Няма открити дим и силна миризма от централата за биогаз в село Труд след проверка на РИОСВ

09:50, 26 юли 19 25 1117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експерти от РИОСВ-Пловдив извършиха три проверки за по-малко от 24 часа на сигнали за дим и силна миризма на фекалии от централата за биогаз в с. Труд, община Марица. При нито една от проверките не е установено задимяване и нетипична миризма.

Два сигнала са подадени на „зеления телефон“ на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ-Пловдив) от гражданин, представител на Сдружение „Бъдеще за село Труд“.

Първият е постъпил вечерта на 23 юли в 20:40 часа. От екоинспекцията са изискали кмета на селото да отиде на място, близо до биоинсталацията, за да провери. Той се е отзовал веднага, но не е установил нищо нередно и е уведомил РИОСВ.

На следващата сутрин в 8 часа директорът на РИОСВ-Пловдив е изпратил екип за проверка, който отново констатира липсата на каквито и да е по-особени миризми или пушек.

Повторно екоинспекцията е сигнализирана на следващия ден в 11:45 часа. Веднага е изпратен друг екип експерти от РИОСВ-Пловдив, който извършва инспекция на обекта, а след приключването й остава на територията на селото до края на работния ден, за да се направи по-продължително обследване. Отново не са установени нарушения и замърсяване.

Инспекторите са разговаряли и с жители на съседните на биоинсталацията къщи, които са отрекли наличието на неприятна миризма през последните дни.

Обектът, за който става дума е „Централа за производство на електроенергия чрез индиректно използване на биомаса в комбиниран цикъл“, собственост на „Билд Инвест Сит“ ООД, находяща се в с. Труд. От въвеждането на обекта през 2015 г. в редовна експлоатация до момента експерти на РИОСВ-Пловдив са извършили повече от 45 проверки на обекта – планови, по сигнали от граждани и медиите, по жалби и други.

По повод сигналите за неприятни миризми след дадени предписания на екоинспекцията не е установявано разпространение на такива извън границите на работната площадка на обекта. За резултатите от всички извършени проверки екоинституцията своевременно е информирала обществеността и ще продължава да го прави.

От екоинспекцията апелират да не се злоупотребява и гражданите да не подават неверни сигнали, тъй като по този начин се затруднява работата на институцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама