Втора колективна оставка на медицински сестри от болницата в Карлово

08:39, 30 сеп 19 25 2490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Втора колективна оставка на медицински сестри в болницата в Карлово. Днес своите молби за напускане депозират и всички медицинските сестри от Вътрешно отделение, съобщи БНТ. Причината е, че медицинските специалисти не са получили желаното увеличение на основната заплата от управителя на болницата. Преди две седмици колективна оставка подадоха медиците от Детско отделение на лечебното заведение.

7 000 здравни специалисти излизат на национален протест на 7 октомври

Искането на медицинските сестри е за основна заплата 950 лв. В момента те получават между 720 и 750 лв. Управителят на болницата вече предложи увеличение на трудовите възнаграждения със 100 лв и каза, че чрез допълнително материално стимулиране 952 лв може да се достигне към декември.

Солидарни с исканията на медицинските сестри са и лекарите в болницата.

Управителят на болницата коментира, че увеличението до 950 лв на всички сестри ще утежни бюджета. Затова трябва да се повиши финансирането на клиничните пътеки с 20%, което, по думите му, е и искане на сдружението на общинските болници и Българския лекарски съюз чрез новия рамков договор, който предстои да се подпише.

Десетки медицински сестри излязоха на протест в Карлово

На второ място, според ръководството на болницата, трябва и облекчение на медицинските стандарти. Карловската болница получи от държавата 573 000 лв за това че е отдалечена и рискова, но тези средства, по думите на управителя д-р Христо Пелев, са за дейност, а не за заплати.

Своите оставки до края на деня подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама