Новият кмет на Пловдив вдига част от данъците и таксите

16:49, 26 ное 19 / Политика 25 2819 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

По-високи данъци и такси предлага новото ръководство на община Пловдив. Причината - завареното недобро финансово състояние, съобщи БНТ.

Вдигат се такса смет за физическите лица, както и данъкът за прехвърляне на имот. Намаление ще има само за данъка върху екологичните автомобили.

Предложението е такса битови отпадъци да се увеличи от 1,5 на 1,8 промила, което е средно с 1,2 лв. на имот за месец. Това се налага заради нов договор, сключен в последните дни на предишното ръководство на общината, с фирмата, която се грижи за боклука на Пловдив. Непроменена обаче остава такса смет за юридическите лица, както и данък сгради за всички пловдивчани. Увеличава се данъкът за прехвърляне на недвижими имоти.

"Там промяната е от 2.5 на 3% от по-високото между данъчната и реалната оценка на транзакцията", коментира зам.-кметът Илия Кирчев.

Предвижда се намаляване на данъка на автомобили, които имат категории Евро 5 и 6.

"Поощряваме по този начин тези, които карат по-нови коли, тези с по-старите коли, те замърсяват най-много въздуха", обясни кметът Здравко Димитров.

Заради неизгодни договори или такива, сключени без осигурено финансиране, в момента в общината тече одиторска проверка.

"Замразяват се заплатите на общинските служители, планира се оптимизиране на структурите на общинските фирми", обяви новия кмет Здравко Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама