Грипна ваканция и за учениците в Пловдив, Ямбол, Варна и Пазарджик

18:07, 27 яну 20 25 5521 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учениците във Варна излизат в грипна ваканция от утре до 6 януари. Усложненията от остри респираторни заболявания във Варна за седмица са 70, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От тях 33 са бронхити, а пневмониите - 37. Броят на регистрираните остри респираторни заболявания е 482. Най-голям е броят на заболелите във възрастовата граница 5-14 години, където са регистрирани 183 случая. 

Грипна ваканция е обявена и в Пловдив. От утре до 4 февруари учениците няма да са на училище, съобщи bTV. Решението се взема заради увеличаващия се брой отсъстващи деца в класните стаи. Във ваканция вече бяха и учениците в Хисар, Куклен, Карлово и Сопот.

Пациенти с вирусни инфекции препълниха две отделения на “УМБАЛ-Пловдив” – пулмология и педиатрия, съобщиха от болницата. Всеки ден в детско лежат по 45 деца от различни възрастови групи. Малките пациенти постъпват с оплаквания като обща отпадналост, липса на сили, висока температура – над 38 градуса, кашлица, болки в гърлото, а част от тях имат и повръщане. Въпреки сериозните симптоми, децата сравнително бързо се възстановяват след приложеното лечение в болницата. Възрастните са заели всичките 38 легла в отделението по пулмология.

Ваня Кастрева: Всеки пети столичанин е болен от грип

Грипна ваканция е обявена и в област Ямбол от днес до 5 февруари включително. Мярката се налага заради високия брой на болни във възрастовата група 5-14 години. Детските градини продължават работа при строг сутрешен филтър и без нов прием. Забранени са свижданията в болницата. Грипна епидемия няма да бъде обявена, защото цифрата на болните не е достигнала епидемични нива, каза за bTV д-р Лиляна Генчева, директор на РЗИ – Ямбол.

Грипна епидемия беше обявена в Пазарджишка област. Решението беше взето на заседание на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Причината е нарастването на заболелите от грип. Най-засегнати през последната седмица са децата от 5-14 г., и хората между 30-64 г., съобщи Стефан Мирев, областен управител на Пазарджик.

В три общини отсъстващите ученици са най-много, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Валентина Кайтазова. На практика учениците ще се върнат в класните стаи чак на 6 февруари, след еднодневната междусрочна ваканция. Тази неочаквана почивка има преватнивен характер, съобщи педиатърът д-р Гергана Христева.

По време на грипната епидемия се преустановяват плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, всички профилактични прегледи и имунизации, както и свижданията в лечебните заведения. Преустановят плановите операции. Според здравните власти трябва да се провежда качествен ежедневен филтър в детските заведения. Болните деца биват връщани по домовете.

В три от общините в област Добрич също е обявена грипна ваканция от утре до 4 февруари, заради увеличаване броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания.
Наред със спиране на учебните занятия в училищата на територията на общините град Добрич, Балчик и Генерал Тошево, се спират плановите операции, свижданията в болницата. До второ нареждане се преустановяват женските и детски консултации.

Грипна епидемия от утре е обявена и в община Смолян.

Грипната епидемия завзе нови територии

Грипна епидемия бе обявена и в областите София, Перник, Велико Търново, Хасково, Ловеч, Кърджали, Бургас, както и на територията на общините Благоевград, Монтана, Асеновград, Гоце Делчев, Дупница, Сатовча, Гърмен, Хаджидимово, Луковит, Севлиево, Трявна и Дряново.

РЗИ в Перник е връчила предписание на началника на РУО на МОН за прекратяване на учебните занятия от утре и обявяване на дните до 5 февруари включително за неучебни, съобщи Нова телевизия. 

За миналата седмица заболеваемостта в България се увеличи значително и средно за страната сме близо до епидемичните стойности, обяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му е възможно да се стигне и до т. нар. национална епидемия, но това е малко вероятно.

Той обясни, че няма разлика в прилаганите мерки срещу грипа независимо дали става въпрос за областно или национално ниво.

"Имайте предвид, че при грипа динамиката е голяма и както бързо се вдига, така после сравнително бързо пада заболеваемостта - в рамките на 1-2 седмици", посочи доц. Кунчев.

Около 1/3 от областите в България в момента са изцяло или с отделни общини в грипна епидемия. По думите му през последните седмици преобладават случаите на заболели от H3N2. От общо 277 изследвани 88 са дали положителни проби за H3N2 през последната седмица, а 51 са - за H1N1.

Той припомни, че грипът засяга най-бързо и най-силно децата на възраст между 5 и 14 години. След това се нареждат децата до 5-годишна възраст и младежите. "Вирусът съвпада до някаква степен и със състава на противогрипните ваксини, които бяха предложени, предполагаме, че това е оказало също влияние, макар че със 120 хил. дози няма как да обърнем ситуацията", добави доц. Кунчев.

Зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова коментира пред bTV, че учителите имат опит и могат да преценят как материалът да бъде наваксан. „Колегите могат спокойно да направят ново разпределение на работата си, така че да няма ощетени ученици по отношение на материала“, допълни тя. По думите й смисълът на грипната ваканция е учениците да могат сами да се предпазят, за да не се разпространява грипът. Тя ги посъветва да не са навън и да не се събират на големи групи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама