Прокуратурата проверява замърсяването на река Марица

14:32, 29 яну 20 25 2208 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата в Пловдив се самосезира и разпореди проверка за наличието на пластмасови и други опасни отпадъци във водите на река Марица, съобщи БНТ. Срокът за приключване на проверката е 20 дни.

Преди дни управителят на дружеството „Екоинвест“ Орлин Тасев беше обвинен за замърсяването на водата, което доведе до измиране на риба в участък от реката.

Токсичното замърсяване е причинено от два вида пестициди, които се използват за растителна защита. Пробите показват, че е имало 2 пъти завишаване на нормите в река Пишманка, която се влива в Марица.

Проверяват за нелегална продажба на умрялата риба от река Марица

Унищожена е екосистемата в близо 30-километровата зона по поречието на Марица. Това коментира на национална среща на риболовците във Велико Търново доц. Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), предаде БНР.

Щетите на популацията все още се оценяват, но всичко е унищожено. „За да се възстанови, ще е необходим период от минимум 10 години.

Галин Николов съобщи, че се проверяват и друг сигнал за масово измиране на риба в река Тунджа след Казанлък към Николаево. Там причинителят е кравеферма, уведомена е Агенцията за безопасност на храните.

Прокуратурата ще разследва извършено престъпление по чл. 352 ал. 1 от Наказателния кодекс – замърсяване на водите на река Марица, от което са настъпили вреди за околната среда. Проверката е възложена на Басейнова дирекция – „Източнобеломорски район“ и на служителите на РУ на МВР – Стамболийски.

По разпореждане на прокуратурата ще бъде изискана и налична документация – констативни протоколи, снемане на обяснения от управители на фирми, които се занимават с преработка на пластмасови изделия и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама