След нефтения разлив в Марица водата е чиста, прокуратурата се самосезира по случая

12:46, 05 фев 20 25 2397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не е установено замърсяване с нефт на река Марица в Пловдив, след като вчера при производствена авария в предприятието „Каучук" АД край Пазарджик във водата са били изпуснати нефтопродукти. През цялата нощ екипи на пожарната и гражданска защита вземаха проби от реката, край баража в Пловдив. Тази сутрин от Окръжната прокуратура в Пазарджик се самосезираха и започнаха проверка.

Екип от 15 души участваше в акцията по превенция на замърсяването на река Марица след нефтения разлив. Дейността им беше затруднено от лошото време, предаде БНТ. В 8.00 часа беше сложена край на акцията. Нефтеното петно не достигна до бента на Стамболийски. Най-вероятно самите нефтопродукти са попили в бреговете на реката.

Река Марица е замърсена с нефтопродукти

По-малко от две седмици, след като река Марица беше замърсена с пестициди, вчера във водите й бяха изпуснати нефтопродукти. Инцидентът се е случил при производствена авария в пазарджишкото предприятие, като причината е била спукана тръба на хидравлична преса. От завода са уведомили инспекцията по околна среда и са преустановили дейност. Уведомени са и институциите в Пловдив.

"Веднага са взети проби от река Пишманка, река Марица, извършени са огледи, установено е наличие на петно по повърхността на водното течение от нефтопродукти", каза инж. Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район".

Цяла нощ повърхностните води на Марица край баража в Пловдив бяха задържани, като за целта шлюзовете останах спуснати. Екипи на пожарната следяха кога изпуснатото количество нефтени продукти ще достигне мястото.

"650 литра е било цялото количество хидравлично масло в инспатацията, преполагам, че не цялото е попаднало в канализацията и не цялото е достигнало до река Марица и затова ние не констатирахме мазно петно, както го наричаме или някакви петролни продукти във водата", обясни гл. инспектор Димитър Бришимов, РД „ПБЗН"- Пловдив.

Пожарникарите са вземали проби от водата през цялата нощ. Според тях най-вероятно нефтопродуктите са били абсорбирани още по трасето до река Марица и затова не са достигнали до Пловдив.

"Бяха взимани проби на всеки час, всички бяха отрицателни, в момента вследствие дъжда реката започна да вдига нивото и оператора на съоръженията поиска да пропуснем количествата надолу, за да не се натрупват тук и после да се налага залпово пускане", съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов, РД „ПБЗН"-Пловдив.

Според представители на риболовни сдружения, ефектът от поредното замърсяване на реката ще се развие във времето. "Петролните продукти полепват и най-вече увреждат флората нали на реката а все пак рибата се храни точно с нея. Предстои размножителен период в предстоящия пролетен сезон. Тепърва предстои всичко да се види", отбеляза Петър Янев, риболовно сдружение „Олимпик"- Пловдив.

Предприятието в Пазарджик ще бъде санкционирано, обявиха от "Басейнова дирекция"- Пловдив, като това ще стане след като установяване на щетите.

Инвестиционният директор на предприятието Петя Папазова отказа коментар. По-късно днес областният управител на Пазарджик свиква на среща всички фирми, които развиват дейност на територията на производствената зона на града. Ще присъстват и институциите, които осъществяват контрол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама