Откриват процедура за концесия на летище Пловдив

13:10, 27 фев 20 / Политика 25 975 Topnovini

Правителството реши днес да открие процедура за определяне на концесионер за концесия за строителство на обект гражданско летище за обществено ползване "Пловдив". Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти в Министерския съвет, съобщи Нова телевизия. Процедурата ще бъде изцяло публична.

Срокът на концесията, за която ще предостави летището, заедно със строителството и дейностите по предоставянето на летищни услуги, е 35 години. При оценяването на участниците техническото предложение ще има относителна тежест 55 процента, 45 процента ще бъда финансово предложение“, уточни министър Желязков.

Учение на летище София за посрещане на пътници със симптоми на коронавирус

„Изискванията към участниците в процедурата ще бъдат практически опит в експлоатация на международно летище с пътникопоток не по-малко от 450 000 годишно - не по-малко на 5 години през изминалите 10 години. Освен това кандидатите трябва да имат регистриран основен капитал не по-малко от 1 млн. лева. Размерът на балансовата или пазарна стойност на дълготрайните материални активи не трябва да е по-малък от 40 млн. лева. Освен това те трябва да са финансирали поне един проект, чиято стойност надвишава 10 млн. лева през последните 10 години“, посочи Росен Желязков. Участниците в процедурата трябва да имат и опит в набирането на финансови средства.

Концесионното възнаграждение има две ставки - фиксирана и плаваща. Плаващата е 5 процента от брутния приход на концесионера на годишна база. Но не по-малко от 100 000 на година. Инвестициите, които се очакват, трябва да бъдат не по-малко от 100 млн. лева.

"Очакваме да има интерес за летище Пловдив и това да допринесе за развитието на транспортната свързаност в региона, както и в съседните такива", каза транспортният министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 101 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.