Пловдив започва първото за страната представително проучване за Covid-19

18:44, 30 апр 20 25 3087 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Близо 1000 пловдивчани ще участват в представителното проучване за изследване на Covid-19. То ще бъде първото за България и ще отговаря изцяло на критериите на СЗО.

Това стана ясно по време на срещата на главния държавен здравен инспектор доцент доктор Ангел Кунчев с областния управител Дани Каназирева и Медицинския щаб, на която се обсъди методиката за проучването.

1 506 са вече заразените с Covid-19 у нас

„Най-важната причина за избора на Пловдив за провеждането на изследването е това, че тук е създадена много добра организация и координация между институциите - областния и общинския щаб,  РЗИ, болниците и лабораториите“, заяви доц. Кунчев.

Другата също толкова важна причина е, че според изискванията е търсена област, която да е представителна за България като брой случаи на заболели и като разпространение на  коронавируса, допълни главният държавен здравен инспектор. Освен това, подчерта още той, Пловдив разполага с налични лаборатории, които могат да работят с ELISA  метода, по който ще се проведе проучването.

Областният управител Дани Каназирева благодари за високата оценка и избора точно в Пловдив да бъде проведено представителното за страната проучване. „Съумяхме да изградим един много добър екип в Медицинския щаб, който работи и гледа в една посока. За провеждане на проучването ще бъде създадена работна група, която ще отговаря за всеки един детайл на изследването“, обясни Каназирева.

Ген. Мутафчийски откри лабораторията в Пловдив

„Целта на изследването, което ще се прави чрез кръвни проби, е да се види реалната картина на това колко хора са се срещнали с вируса, колко са го преболедували и колко са носители на заразата, според етапа на развитие на Covid-19“, обясни Кунчев. Лицата с положителна проба за наличие на вирус ще бъдат тествани допълнително с PCR-тест.

Очаква се проучването да започне след около 10 дни - веднага, след като бъдат закупени тестовете. Основна цел в него ще бъдат домакинства, избрани на случаен принцип от 6-те района на града, които  ще дадат представителност на извадката, като възраст, етнически групи, професия, социален статус и други.

Над 10 екипа от по двама души - един от РЗИ и един доброволец, ще локализират домакинствата и осъществят връзката на РЗИ с тях. „Имаме капацитета и ресурса да проведем изследването“, подчерта и д-р Сийка Димчева от РЗИ Пловдив.

САЩ дариха средства за закупуването на диагностична техника в България

Методиката на изследването е разработена от епидемиолога Савина Стоицова от Националния център по заразни и паразитни болести.

„Надяваме се да имаме една добра извадка. Изследването ще покаже наличието на антитела в организма и кога човек се е срещнал с вируса. За сега знаем, че имунния отговор и образуването на антителата се откриват на втората седмица след заразяването“, обясни Стоицова.

Изследването ще бъде на доброволен принцип. Избраните домакинства, дали своето съгласие, ще попълнят декларация за информирано съгласие и анкета с информация за здравословното състояние и пътувания в чужбина и чак тогава ще им бъде взета кръвна проба.

Според изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов, за да има еднаквост на резултатите е по-добре тестовете да се обработват в една лаборатория. Това ще е лабораторията на УМБАЛ „Свети Георги“ и Медицинския университет в базата на бул. "Васил Априлов“, която разполага с апаратура за ELISA метода.

Очаква се на ден да се правят по 100-150 проби, уточни доц. Кунчев и обясни, че нужните за провеждането на проучването близо 30 000 лева ще бъдат осигурени от  Министерството на здравеопазването.

Той подчерта, че  това не е масов скрининг, а проучване,  което ще бъде направено така, че резултатите от него да бъдат представителни и съизмерими с други международни изследвания и признати от световната здравна общност.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама