4,5 по Рихтер разлюля Пловдив

16:43, 01 май 20 25 5721 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

В 14:01 часа в България е регистрирано земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер, съобщава Европейският сеизмологичен център.

Трусът е с дълбочина 2 км. Епицентърът е на 138 км източно от София и на 13 км североизточно от Пловдив.

Земетресението е усетено в почти цялата страна. Не се съобщава за жертви и разрушения. 

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е провел телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, за да го информира за обстановката след земетресението. Градоначалникът е в постоянна връзка с директора на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев и ангажираните служби, предаде БНТ.

Снимка: БГНЕС

Има няколко сигнала за нанесени щети. Те касаят необитаема къща в Стария град, която при труса се е наклонила на една страна.

Към този час на дежурните телефони в общината няма постъпили сигнали за пострадали хора. Земетресението се е усетило силно и в община Садово, информира кметът Димитър Здравков.

Минути след труса е имало страх сред хората и много са напуснали домовете си, но обстановката вече е спокойна. „Имаме четири сигнала от Пловдив, единият е за паднали керемиди от покрив на изоставена къща. Няма информация за загинали или пострадали хора, както и за паднали постройки... Паниката е най-лошият съветник в такива ситуации. Няма място за притеснение. Обикновено вторичните трусове са по-слаби. Около 1500 човека са на разположение и готови да се отзоват на повиквания", съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, пред БНР. 

Вторичните трусове вече са започнали, но те са много слаби - с магнитуд под 2 по скалата на Рихтер. При земетресение с магнитуд 4,5 се предполагат повече вторични трусове, каза доц. Петя Трифонова, зам.-директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Снимка: БГНЕС

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама