След 10-годишна сага тръгва реставрацията на Небет тепе в Пловдив

16:34, 12 юни 20 25 2162 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

След близо 10-годишна сага, започва реставрацията на археологическите обекти Небет тепе и Източната порта на Филипопол, предава БНТ.

Това става възможно, след като за възстановяването на двата паметника на културата, беше осигурено финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж".

За реализацията на проекта "По крепостните стени на Филипопол" са осигурени малко над 8 млн. лева. От тях 6 милиона лева идват по Оперативна програма "Региони в растеж", останалите са съфинансиране от Община Пловдив. По проект се предвижда укрепване и консервация на крепостната стена на Небет тепе.

"Всички компрометирани подпорни стени съответно да бъдат ремонтирани, да бъдат реставрирани основните зидове, там където има бетонови елементи в годините ляти, или да бъдат премахнати или да бъдат по най-подходящия начин интегрирани в общата визия", коментира пред БНТ Георги Стаменов, кмет на район "Централен".

Част от артефактите, намерени при разкопките на Небет тепе през годините, върху които атмосферните условия няма да окажат пагубно влияние, ще бъдат експонирани.

"За всички нас, които искаме да видим как е изглеждало това място, тъй като в него е събрана историята на над 7 епохи и има седем различни видове здания, ще може да го правим с 3D визуализации. Предвиждаме за Източната порта да изправим колоните,к оито в момента са там на терен датирани", допълни още Стаменов.

Срокът на изпълнение на проекта е 2 години.Крайната цел е да се създаде туристически маршрут, който да започва от Източната порта и да завършва на Небет тепе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама