Фондация "Енчо Керязов" връчи годишните си награди за деца таланти за девети път

15:00, 05 юли 20 / Култура 25 3273 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

В събота вечер в археологически комплекс Римски стадион в Пловдив Фондация "Енчо Керязов" връчи за девети път своите годишни награди за деца таланти.

Музикантите и артистите от Опера Пловдив, музикален домакин на събитието, бяха подготвили бляскава програма с участието на сопраните Евгения Ралчева и Светлана Иванова, пловдивските млади таланти Борис Биков и Георги Грозев - лауреати на Фондация "Енчо Керязов" и Юлия Йорданова - Керана, позната на зрителите с изключителното си превъплъщение в ролята на Евита в едноименния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър и участието си до финала на "Гласът на България". Най-шумната и весела група от състава на Оркестъра на Операта - тази на духовите инструменти, разположена на терасата на Римския стадион, зареди публиката с много настроение по време на награждаването. Водещи на церемонията бяха Лили Бързева и певецът Орлин Павлов.

Състезателните категории, в които се надпреварваха децата са три  - "Изкуство", "Образование" и "Спорт". Комисия от седем души, съставена от известни общественици и дейци, разглеждат кандидатурите и избират номинирани и победители в съответните категории.

Победител в категория Образование тази година е Мартин Даниел Копчев от Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ гр. Габрово, 10 клас. Математика и програмиране. От 2019 г. е автор на задачи по информатика. Именно негова задача за втора поредна година е одобрена от Научния комитет и включена в международното състезания по информатика IATI за състезателите в група “Junior”.

В категория Изкуство победител е Виктор Цветанов Владков от Профилирана природоматематическа гимназия  “Никола Обрешков” гр. Казанлък. Учи в паралелка със засилено изучаване на английски език и математика и е пианист по призвание. Отличен ученик с разностранни интереси в областта на науката и изкуството. Решението да се занимава с музика е на самия него, когато е едва на четири години. Участва като солист на Софийската и Сливенската филхармония.

Победител в категория Спорт тази година е Светла Добромирова Згурова от 47-мо  Спортно училище "Христо Г. Данов" в гр. София. Тя е състезател по модерен петобой и вече е най-известната в тази област, след като през 2019 г. завоюва първите златни медали за България в този спорт от световни и европейски първенства. Състезава се в групата за девойки до 17 годишна възраст. Стойността на двете ѝ шампионски титли, е изключително висока, защото модерният петобой е комбинация от 5 различни един от друг спорта, които развиват комплексни умения.

През следващата 2021-ва, Годишните награди на Фондация “Енчо Керязов“ ще честват и своя 10-годишен юбилей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама